Det mesta av opiumet som produceras i Afghanistan hamnar i Europa. Foto: Rahmat Gul/TT

Talibanerna i Afghanistan förbjuder opiumodling

Uppdaterad
Publicerad

Världens största opiumproducent Afghanistan förbjuder odling av opiumvallmo, meddelar landets islamistiska regering. Ett beslut som kan leda till en global heroinbrist.

Bara dagar efter talibanernas maktövertagande sommaren 2021 deklarerade man att all odling och produktion av droger i landet skulle förbjudas. Ett uttalande som tolkades som att det nya styret ville framstå som en seriös spelare på världsarenan.

Detta i ett land som kallats en ”narkostat” och som står för över 80 procent av världens illegala opiumodlingar, opium som i sin tur används för att producera en majoritet av världens heroin. Enligt uppskattningar kommer drygt 95 procent av allt heroin i Europa från just Afghanistan.

Och nu tar talibanerna alltså ett första steg mot att skapa ett narkotikafritt emirat. 

Straffas enligt sharia

Enligt ett dekret från rörelsens högste ledare mulla Haibatullah Akhundzada förbjuds nu all odling av opiumvallmo i landet. Även användningen av och handel med andra typer av droger, som heroin och cannabis, förbjuds. Den som bryter mot den nya lagen kommer att straffas enligt sharia.

Frågan är dock om talibanerna kommer att lyckas med förbudet då fler afghaner än någonsin i dag är beroende av den lukrativa droghandeln. Allt ifrån fattiga bönder vars säkraste inkomst kommer från opiumvallmon till mäktiga krigsherrar som tjänar stora pengar på odling, produktion och smuggling.

Det är inte heller första gången som talibanerna ger sig på opiumhandeln i landet.

Redan år 2000 förbjöd man opiumodling och produktionen sjönk rejält. Men det kostade. Missnöjet i landet blev stort, vilket bidrog till att det inhemska stödet för de allierades invasion året därpå blev stort.

Dödligare droger kan ta över

Talibanerna använde också själva opiumodlingen och droghandeln för att finansiera sitt motstånd mot ockupationsmakterna efter 2001.

Sedan dess har även produktionen av droger som metamfetamin och cannabis ökat i landet. Dessutom har man stora problem med missbruk i den inhemska befolkningen, samtidigt som beroendevården är långt ifrån välfungerande.   

Om talibanerna skulle lyckas med sin utfästelse kommer Europa inom en snar framtid att drabbas av heroinbrist, vilket kan leda till att opioidanvändare kommer att vända sig till starkare och dödligare opioider, till exempel fentanyl.

Samma preparat som varit drivande i den opioidkris som drabbat USA och som krävt nästan en miljon människoliv sedan 1999.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.