Idén om en droppe blod skulle revolutionera medicinindustrin, istället kom den att kosta Elisabeth Holmes elva år och tre månader i fängelse för bedrägeri mot investerare. Domen blir till kulmen i en farsartad historia som porträtterats i en tidigare dokumentär på streamingstjänsten HBO och en mini-serie på Hulu som följt hennes framgångssaga och förödande fall.
Holmes uppgav själv under rättegången att hon var ”förkrossad” över sina misstag som lett till Theranos misslyckande.
– Till alla människor som Theranos jobbat så hårt för att hjälpa, jag är så ledsen, ska Holmes ha sagt under en tårfylld redogörelse strax innan hon mottog domen enligt Bloomberg.
Holmes, som är gravid med sitt andra barn, behöver inte lämna över sig själv till myndigheterna förrän 27 april 2023 och har 14 dagar på sig att överklaga domen.
Advokaternas försvar: “Välmenande entreprenör”
Åklagaren hade yrkat på 15 års fängelse och 800 miljoner dollar i skadestånd till tidigare partners och investerare, bland dem apotekskedjan Walgreens och familjen Walton, grundarna bakom lågpriskedjan Walmart.
Holmes egna advokater har motsatt sig straffet och hävdar att hon förtjänar en ”mildare behandling” då hon agerat i egenskap av “välmenande entreprenör”. Man har även lyft att Holmes väntar ett andra barn och menar att det ger fog för att mildra straffet till maximalt 18 månader.
Advokaternas krav får massiv uppbackning av Holmes familj, vänner och tidigare anställda vid Theranos som skickat in mer än 130 brev för att vittna om hennes goda uppsåt.
Åklagaren: Ett av Silicon Valleys allvarligaste brott
Den federala åklagaren Robert Leach reagerade starkt på försvarets argument och har därför lämnat in ett 46-sidor långt dokument till domare Edward Davila, som även meddelade straffet. Han beskriver blodbluffen som “ett av de mest allvarliga tjänstemannabrotten som någonsin begåtts i Silicon Valley”.
Då Holmes tidigare frikänts av en jury på fyra fall av bedrägeri och konspiration kopplade till patienter som tog Theranos blodprov, bad Leach Davila att ta hänsyn till de hälsohot som Holmes beteende utgjort.
Theranos-skandalen på 60 sekunder:
Kort om Elisabeth Holmes och Theranos
Elizabeth Holmes var 19 år när hon först lanserade sin idé om att ett enkelt blodprov skulle kunna förutspå en mängd diagnoser och sjukdomar. Maskinen som skulle utföra blodanalyser fick namnet ”Edison”.
Holmes, som själv hade viss utbildning inom kemi från Stanford, byggde med start några år senare upp ett företag kring idén – Theranos.
Holmes drog in över en miljard dollar, nästan tio miljarder svenska kronor, på löftet om att hennes innovation inom blodtestning skulle göra medicinsktestning enkelt. Med en enda droppe blod skulle det bli möjligt att göra ett hundratal tester.
Investerarna flockades runt företaget och inom bara några år var Theranos upp till nio miljarder dollar. 2014 klassade Forbes henne som världens, yngsta kvinnliga miljardär.
De första rapporterna om att Theranos kanske inte levererade vad de lovat kom 2013. Ett par år senare publicerade the Wall Street Journal ett grävande reportage som visade att testerna som utfördes i själva verket inte gjordes på Theranos, utan i andra labb. Kort därefter inledde myndigheter en första utredning.
Företagets licens drogs tillbaka och i Forbes ändrades Holmes förmögenhet till ”0”.