Fångutväxling uppges beröra Ryssland och Belarus på ena sidan, och USA, Tyskland, Slovenien och Storbritannien på den andra sidan. Foto: TT

Tecken på stor fångutväxling mellan Ryssland och väst

Publicerad

Det finns tecken på att Ryssland tillsammans med flera länder i väst planerar en stor fångutväxling, rapporterar Reuters.

Flera fängslade personer har de senaste dagarna förflyttats.

De senaste dagarna har fler fängslade personer i Ryssland, såväl som i andra länder i väst plötsligt förflyttats. Fångutväxling uppges beröra Ryssland och Belarus på ena sidan, och USA, Tyskland, Slovenien och Storbritannien på den andra sidan, enligt Reuters.

Två personer som sitter fängslade i Ryssland ”försvann ur sikte” under onsdagen, enligt deras advokater. Det handlar om Paul Whelan, en tidigare amerikansk marinsoldat och Vladimir Kara-Murza, en rysk-brittisk oppositionspolitiker.

I rysk media finns uppgifter om att flera flygplan som tillhör regimen observerades i områden där de hölls fängslade.

Ryska medieuppgifter: Fångar har försvunnit

Ryska statliga Ria rapporterar även att fyra ryssar som sitter fängslade i USA inte längre finns med i fängelsets databas.

Enligt Ria har advokaten till ryska Alexander Vinnik, som sitter fängslad för cyberbrott i USA, uppgett att han inte kan uttala sig om var hans klient befinner sig förrän ”utbytet äger rum”, skriver Reuters.

Största fångutväxlingen sedan kalla kriget

Enligt uppgifter till Moscow Times planerar Ryssland för ett fångutbyte för mellan 20 och 30 ryska medborgare. Det beskrivs i sådana fall vara den största fångutväxlingen sedan kalla kriget.

Ett annat namn som uppges vara aktuellt för utbytet är den amerikanska journalisten Evan Gershkovich, som dömdes till fängelse i Ryssland efter att ha anklagats för spioneri.

Varken Ryssland eller länder i väst har kommenterat uppgifterna.

Evan Gershkovich på en skylt i USA och i ryskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evan Gershkovich: den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Foto: AFP/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.