Telias diktatursamarbete – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om Telias samröre med diktatorsfamiljen i Uzbekistan fick flera höga chefer gå. Nu tvingas bolaget erkänna att man även har samarbetet med presidentfamiljen i det hårt styrda Azerbajdzjan.

Hösten 2012

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar att Telia Sonera betalat över två miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar med nära kopplingar till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova. Överåklagare Gunnar Stetler inleder en förundersökning om misstänkt mutbrott.

2013

I februari avgår dåvarande koncernchef och styrelseordförande, Lars Nyberg respektive Anders Narvinger.

Hösten 2013 sparkas fyra höga chefer efter att det kommit fram uppgifter i en genomgång av advokatbyrån Norton Rose Fulbright.  

Åklagarmyndigheten i Nederländerna inleder en förundersökning mot Telias två holländska dotterbolag.

2014

Telias revisorer uppger att ”de inte har möjlighet att ge vd Lars Nyberg ansvarsfrihet från räkenskapsåret 2013”.

Schweiziska åklagare utreder Gulnara Karimova för misstänkt penningtvätt, kopplad till Telia Sonera. Även Eurojust, åklagarsamarbetet inom EU är inkopplat.

USA:s justitiedepartement och finansinspektion har inlett två olika utredningar om affärerna i Uzbekistan.

I juli berättar SVT om den azeriska journalisten Khadija Ismayilovas avslöjande att president Alijev-klanen och den azeriska presidentens döttrar tros vara delägare i Telia Soneras dotterbolag Azercell genom bolag i Panama och en bulvan. 

Då uppger Telia Soneras Johan Dennelind uppger att bolaget inte vet vem de egentliga ägarna är. 

SVT kunde avslöja att Telia Sonera ställt ut en säljoption till delägarna som innebär att bolaget kan komma att tvingas betala 5,8 miljarder vid en eventuell tvist. 

2015

Enligt årsredovisningen från 2014 kan Telia Sonera komma att tvingas betala ut hela 6,8 miljarder till de okända ägarna. Men vidhåller att ”vi fortsätter att undersöka dessa frågor för att öka vår kunskap och bättre kunna utvärdera risken i dessa situationer”.

Den 7 april medger Telia Sonera att de nu ”utgår från att minoritetsägarna står statsapparaten nära” men att de inte ”kan belägga det till 100 procent”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.