Paris, Nice och Wien. Ett flertal personer har dödats i vad som beskrivs och utreds som terrordåd med islamistiska motiv i Frankrike och Österrike de senaste tre veckorna.
Enligt Magnus Ranstorp så sker detta av flera samspelande anledningar. En är att länder som Frankrike och Österrike gått på offensiven mot den islamistiska separatismen.
– Det handlar om hämndbegär för karikatyrkrisen och staternas ökade offensiv mot dem. De här individerna ser sig själva som offer och hjältar. De går från att vara ingen för att sedan hyllas i IS-kretsar, säger Magnus Ranstorp.
Vill skapa splittring
Ett annat av mål med terrordåden är att vända folk mot folk, enligt honom.
– Det blir en konsekvens av vad de gör, de skapar polarisering i samhället. Genom sådana här attacker ökar muslimhat och främlingsfientlighet mot olika invandrargrupper. Det blir lättare för dem att få personer som utsatts för sådant att börja sympatisera med IS.
– Den islamistiska separatismen vill skapa en parallell samhällsordning som går emot våra värderingar och styresätt. Det som bland annat ger rörelsen syre är segregationen som finns i vissa bostadsområden där islamisterna fyller ett tomrum.
”Säkerhetstjänster varnar”
Enligt Magnus Ranstorp har de radikala miljöerna i Europa inte legat på latsidan under pandemin – tvärtom.
– Det är ett skarpt säkerhetsläge runtom i Europa. Bara Frankrike har 20 000 personer på sin nationella säkerhetslista och över 2 000 personer som anslutit sig till IS. I Österrike har de 300 personer som rest ner till IS, säger Magnus Ranstorp.
– Vi har samtidigt en situation där många säkerhetstjänster varnar för att dömda terrorister och personer som radikaliserats i fängelse kommer att släppas och har släppts.
Hör Magnus Ranstorp berätta mer om de radikala islamistiska miljöerna i klippet ovan.