Dödskjutningen av en polis på Champs-Élysées i Paris på torsdagskvällen beskrivs av Frankrikes president Hollande som ett terrordåd, en analys som delas av den svenske terrorforskaren Hans Brun.
”De vill påverka valet”
Terrororganisationen IS har också tagit på sig dådet, även om det i det här läget inte går att bekräfta att rörelsen faktiskt varit inblandad i utförandet.
– Det är inte nödvändigtvis så att det suttit och planerat det här. Det är ett väldigt enkelt attentat att genomföra, men däremot vill de påverka valet i Frankrike, säger Hans Brun i SVT:s Gomorron Sverige.
– De vill ha en president som gynnar deras agenda, och det gör tyvärr [Nationella frontens] Marine Le Pen, eftersom hennes politik till stor del bygger på att splittra Frankrike, att dela upp Frankrike i två läger, kristna fransmän och muslimska fransmän, och det är oerhört olyckligt.
”Förtvivlad”
Enligt Brun finns det tecken på att jihadister nu kraftsamlar inför det franska valet, vars första omgång hålls nu på söndag, med en andra, avgörande omgång om två veckor, den 7 maj.
– Man blir ju förtvivlad. Jag förstår också vilka värden som står på spel.
– Ytterst handlar det här om vem som ska bli president i Frankrike. Det valet kan påverka EU:s framtid, men även hur man bemöter och hanterar jihadism som ideologi.
”Valprogram som är ganska hårdfört
Hans Brun ser terrorattackerna i Frankrike som ett sätt för IS att utvidga konflikten och rekrytera fler franska muslimer till sin agenda. Brun menar att en valseger för Le Pen är precis vad IS önskar.
– Hon har ett valprogram som är ganska hårdfört vad gäller synen på de franska muslimerna, med vissa åtgärder som tvångsutvisningar och att ta ifrån folk dubbla medborgarskap, fast de inte är straffade för något brott, och så vidare.
– Det innebär ju att stora delar av den muslimska befolkningen i Frankrike kanske radikaliseras på ett sätt som inte hade skett annars, och det är ju oerhört allvarligt. Då byter den här konflikten karaktär.
Samtidigt kvarstår risken för ytterligare attentat i samma syfte, innan presidentvalet är helt avgjort den sjunde maj.
– Vi ska inte skrämma upp folk och göra dem oroliga i onödan, men den risken finns. Det tror jag att många tittare förstår, säger Brun.