En amerikansk flagga med texten RIP och demonstranter utanför Kapitolium den 6 januari 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en tidslinje över politiskt våld som skakat USA genom tiderna. Foto: Justin Lane/EPA/TT Michael Reynolds/EPA/TT

Terrorforskaren om politiska våldet i USA: Kan eskalera

Publicerad

Retoriken inför presidentvalet i USA om en månad är stenhård. De båda motståndarsidorna beskyller varandra för att utgöra ett hot mot demokratin.

– Jag tror att det oundvikligen kommer leda till mer våld, säger terrorforskaren Jacob Ware till USA-byrån.

När de två presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris i september möttes i vad som verkar bli den enda debatten innan valet var tonläget bitvis mycket hårt. Ett uttalande fick särskilt mycket uppmärksamhet:

– I Springfield äter folk som kommer dit hundar. De äter katter.

Utrikesbyrån

Trumps uttalande, som helt saknar grund, fick enorm spridning i sociala medier. Och skolor och myndighetsbyggnader i staden mottog uppemot 30 bombhot samtidigt som högerextrema grupper som Proud boys tog sig dit för att kampanja.

– Det här är ett riktigt bra exempel på hur politisk retorik som hänsynslöst slungas runt kan leda till direkt hot mot vårt land, säger Jacob Ware, svensk-amerikansk terrorforskare vid tankesmedjan Council of Foreign Relations om vad som hänt efter uttalandet.

Två mordförsök

Samtidigt har Republikanernas presidentkandidat Donald Trump utsatts för två mordförsök på lika många månader. Och tillsammans med sin vice presidentkandidat JD Vance beskyller han motståndarsidan, Demokraternas Kamala Harris och president Joe Biden, för att deras retorik bidragit till mordförsöken.

– Ingen har försökt döda Kamala Harris de senaste månaderna och nu har två personer försökt döda Donald Trump de senaste månaderna, sade Vance i ett uttalande kort efter det andra mordförsöket och fortsatte:

– Det är hyfsat starkt bevis på att vänstersidan behöver tona ned retoriken.

”Seriösa konsekvenser”

Retoriken som Vance syftar på handlar bland annat om att Kamala Harris i mars i år skrev i sociala medier att Donald Trump är ett hot mot demokratin. Och under ett kampanjmöte i Wisconsin i september sade hon:

– Trump är en oseriös man. Men konsekvenserna om han kommer tillbaka till Vita huset är extremt seriösa.

Att retoriken tycks särskilt hård just nu tror Jacob Ware beror på sociala medier.

– Det tillåter människor som vanligtvis är utanför det politiska rummet att engagera sig. Ofta väldigt argt, väldigt passionerat och jag tror det föder våld.

Och han tror att våldet kommer att fortsätta.

– Jag tror att det oundvikligen kommer leda till mer våld eftersom folk nu känner att det är ett legitimt sätt att utöva sina politiska åsikter på.

Se mer i premiären av USA-byrån på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet