Textilarbetare protesterar i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals textilarbetare i Bangladesh demonstrerade i dag mot usla arbetsvillkor.

Demonstrationerna beskrivs som de häftigaste på tre år. Arbetarna kräver att minimilönen på 240 kronor i månaden höjs kraftigt.

Demonstrationerna inleddes i lördags och har successivt växt. Upp till 200.000 textilarbetare deltog på måndagen i protestaktioner över hela Bangladesh. Omkring 300 fabriker höll stängt och några av dem stacks i brand.

Textilindustrin i Bangladesh

I fabriksområden i utkanten av huvudstaden Dhaka blockerade arbetare vägar och attackerade fordon. Ett 50-tal personer ska ha skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, och polisen har använt tårgas och gummikulor.

Textilarbetare arbetar 10-12 timmar om dagen för en grundlön på motsvarande cirka 240 kronor i månaden. Arbetarna kräver en minimilön på 8.000 taka, cirka 640 kronor, i månaden.

Protester har blivit vanligare sedan april, då en fabrik kollapsade och fler än 1.100 människor omkom.

H & M är ett av de svenska företag påverkas av protesterna. ”Hela textilindustrin är påverkad. Vår personal på plats i Dhaka följer utvecklingen och har varit i kontakt med de leverantörer som vi arbetar med”, skriver företaget i en kommentar till TT.

H & M har kritiserats för att bidra till de låga lönerna. Företaget hänvisar till att det är en branschfråga och att man i flera sammanhang uppmanat regeringen att höja minimilönerna.

Världens näst största exportör av kläder

* Bangladesh är världens näst största exportör av textilier efter Kina. 80 procent av landets export på 27 miljarder dollar består av kläder.

 * Minimilönen för en textilarbetare är 3.000 taka i månaden, motsvarande cirka 240 kronor. Arbetarna kräver 8 100 taka, cirka 640 kronor. Arbetsgivarna säger att lönerna bara kan höjas till 3.600 taka på grund av det dåliga ekonomiska läget i världen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilindustrin i Bangladesh

Mer i ämnet