Thailand ska folkomrösta omny grundlag. Foto: TT

Thailand folkomröstar om militärens makt

Uppdaterad
Publicerad

Ett viktigt vapen i kampen mot utbredd korruption eller ett sätt för militärjuntan att säkra sin makt under överskådlig tid? Åsikterna går isär. Under söndagen ska 40 miljoner thailändare säga ja eller nej till en ny konstitution.

94.000 röstningslokaler bevakade av 200.000 poliser står beredda att ta emot 40,4 miljoner röstberättigade.

En efter en kommer de röstande att lägga sina röster och säga sitt om militärjuntans förslag till ny konstitution.

– Jag kommer definitivt att rösta nej. För demokratins skull. En ja-röst är en röst för diktatur, säger universitetsläraren Namwaan från Chiang Mai till Time Magazine.

– Jag kommer att rösta ja eftersom jag tror att den nya konstitutionen kommer att lösa problemet med korrupta politiker, säger företagaren Nina från Bangkok. 

Grönt ljus för ny militärkupp – vid behov

Sedan militärjuntan tog makten i Thailand i maj 2014 leds landet av generalen och premiärministern Prayuth Chan-ocha.

En grupp utnämnd av juntan har tagit fram det förslag till ny konstitution som thailändarna nu folkomröstar om. 

Kritiker säger att konstitutionen är skräddarsydd för att ge militärjuntan fortsatt makt, oavsett resultatet i framtida val.

Bland annat skapas en slags styrgrupp, National Reform Steering Assembly, bestående av militärer och speciellt utvalda som ska få rätten att vid behov ta makten från en folkvald regering och ge den till militären.

En slags lagstadgad rätt att genomföra militärkupper, säger kritikerna.

Åtal mot åttaåringar som rev ner anslag

Militärjuntan har inför omröstningen förbjudit alla former av kampanjer. Aktivister och oppositionella som försökt har gripits.

Bland annat greps en grupp universitetsstudenter efter att de släppt iväg ett antal ballonger med texten ”Kampanjarbete är inte fel”.

Efter en annan uppmärksammad händelse väntar åtal mot två åttaåriga flickor efter att de rivit ner anslag om folkomröstningen. 

– De har erkänt att de rev ner anslagen eftersom de tyckte om den rosa färgen på anslagen, sa polisbefäl Damrong Phetpong, till nyhetsbyrån Reuters.

Han sa också att flickornas låga ålder gör att de i slutändan inte kommer att straffas.

Politiker tänker rösta nej

De två stora politiska partierna i Thailand, Puea Thai och Demokratiska partiet har genom åren stått mot varandra som bittra fiender. 

Nu är de dock överens om en sak: Bägge säger att de tänker rösta nej till juntans konstitution.

Ett skäl till detta kan vara juntans drastiska förslag när det gäller det thailändska parlamentet. Enligt förslaget ska nämligen ingen i överhuset, senaten, vara folkvald. Alla ska istället vara utnämnda och vissa platser ska vara vikna för höga militärer.

I den senat som fanns tidigare, innan parlamentet upplöstes och militären tog makten, var hälften av platserna folkvalda och hälften tilldelade.

Osäker utgång av omröstningen

Det är idag väldigt svårt att säga hur stort stöd militärjuntan har i Thailand eftersom aktivister och oppositionella förtrycks och förföljs. 

Därför har det också varit svårt för bedömare att tippa utgången av folkomröstningen.

Klart är att många thailändare stödjer militärjuntan och gillar budskapet om att konstitutionen är ett viktigt vapen i en fortsatt kamp mot korruption i landet.

Andra resonerar som läkaren Voravit.

– Budskapet är klart. Allt handlar om ett försök att legitimera en olaglig diktatur .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.