I ett tv-sänt tal meddelade Thailands överbefälhavare Prayut Chan-O-Cha att armén tagit kontroll över regeringsmakten. Enligt uttalandet kommer övertagandet inte att påverka landets internationella relationer och folket uppmanas till lugn.
– Det är inte oväntat att den här kuppen sker just nu, militärens tålamod har börjar tryta. Man ska komma ihåg att militären har mycket makt i Thailand och att det har skett minst 12 militärkupper sedan 1932, säger Niklas Sjögren, SVT:s korrespondent som befinner sig i Bangkok.
Armén i Thailand meddelar också att landets konstitution upphävs tillfälligt, uppger nyhetsbyrån AFP.
Regeringsprotesternas ledare gripen
Armén skickade in soldater som sköt i luften i syfte att skingra de regeringstrogna demonstranterna, ”rödskjortorna”, som enligt vittnen fridfullt lämnade sina läger. Regeringsprotesternas ledare Suthep Thaugsuban greps och fördes bort vid ett möte tidigare i dag.
Undantagstillstånd infördes i tisdags, och sedan dess har förhandlingar pågått mellan de båda lägren. Förhandlingarna leddes av den thailändske överbefälhavaren Prayut Chan-O-Cha, som nu gått ut och sagt att armén tar över makten. Han kommer att leda det militärråd som nu ska styra landet.
En talesperson för armén säger att alla radio- och tv-stationer måste upphöra med sina ordinarie program och bara sända material från armén, skriver nyhetsbyrån Reuters. Dessutom råder ett utegångsförbud i hela landet mellan klockan tio på kvällen och fem på morgonen. Inga politiska demonstrationer får genomföras och armén har kallat in premiärministern.
Bildt: ”Vi följer utvecklingen”
Utrikesminister Carl Bildt (M) säger att man noga följer utvecklingen i landet.
– Vi har 40.000 svenskar i Thailand, så självklart följer vi utvecklingen. Men jag ser ingen direkt anledning till oro just nu, säger han till SVT Nyheter.
Han påpekar även att på lång sikt har demokratiutvecklingen i Thailand gått åt rätt håll, men att det har varit flera bakslag.
En ledare för de regeringstrogna demonstranterna säger att man kommer att fortsätta att protestera trots kuppen, rapporterar Reuters. Kritiker till regeringen har demonstrerat i månader i Bangkok, och sedan premiärminister Yingluck Shinawatra avgick nyligen har landet befunnit sig i politiskt dödläge. Båda sidor har samlats i Bangkok för att försöka förhandla fram en lösning på konflikten.
”Stor oro i landet”
– Det råder stor oro i landet och många undrar om regeringen och regeringens anhängare, rödskjortorna (UDD), tyst och snällt kommer att acceptera det här. Regeringen och regeringens anhängare har tryckt på för att få till ett nyval. Men militären har inte sagt något om något val, säger SVT:s korrespondent Niklas Sjögren.
Enligt honom är det svårt att tyda arméns uttalande.
– Militären har bara pratat om återställning och reformer. Vad det betyder är svårt att säga. Det låter som om man går regeringens motståndare till mötes.
Varför kommer kuppen just nu?
– Man ska komma ihåg att mycket i Thailand sker i det dolda. Många krafter – kungahuset, militären och civila institutioner har mycket makt, på bekostnad av politiker. Flera tror att det här i grund och botten handlar om vem som ska ta över efter kungen, som är gammal och sjuk.
”Militären kommer att behålla makten ett tag”
– Man får nog säga att kuppen är väntad, men gripandet av Suthep är oväntat. Men jag tolkar gripandet som ett sätt att legitimera kuppen, säger Magnus Andersson, forskare med inriktning på Thailand vid Lunds universitet till nyhetsbyrån TT.
Han pekar på att Suthep Thaugsuban mer eller mindre krävt att militären ska ingripa för att skydda monarkin. Gripandet av honom skulle därmed kunna demonstrera att militären inte går i hans ledband trots att de nu följt oppositionens råd. Andersson räknar nu med att militären tillsätter en övergångsregering som får ett år eller två på sig för att förbereda ett nyval.
– Den bedömningen baserar jag på kuppen 1992 och kuppen 2006. Militären behåller makten och utser en regering som sitter en tid, för att förbereda ett nytt val. Då hämtar man oftast en premiärminister från den traditionella eliten som får ett år eller två på sig, säger Andersson till TT.
Den svenska ambassaden i Thailand manar till försiktighet på sin hemsida.
Konflikten i Thailand
- Premiärminister Thaksin Shinawatra avsätts i en kupp 2006. Konflikten mellan Thaksinanhängare och konservativa rojalister startar.
- Våren 2010 utbryter svåra oroligheter. Över 90 människor dödas.
- 2011 väljs Thaksins syster Yingluck Shinawatra till premiärminister. Hon anklagas för att gå i broderns ledband.
- Ett förslag om amnesti, som skulle ge Thaksin möjlighet att återvända, röstas igenom i november 2013 i underhuset men stoppas. Trots det bryter massiva protester ut. 28 personer har än så länge omkommit i samband med protester.
- Yingluck Shinawatra döms den 7 maj 2014 för maktmissbruk och tvingas avgå. Fallet gäller ett beslut 2011 då hon bytte ut Thawil Pliensri, chef för den nationella säkerhetstjänsten, som utsetts när den nuvarande oppositionen hade makten.
- Den 20 maj 2014 utlyser militären undantagstillstånd i hela landet, men betonar att det inte rör sig om en kupp.
- Den 22 maj 2014 uppger Thailands arméchef att armén tar kontroll över regeringen. (TT)