Två män i kostym samtalar i ett kontor med gulddraperier och flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi berättar i Aktuellt om Pete Hegeths framtid i Trump-adminstrationen efter chattläckan. Foto: YURI GRIPAS / POOL

The Atlantic publicerar läckta krigsplanerna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Pete Hegseth har nekat till att han delat krigsplaner i den Signalchatt som en medarbetare på The Atlantic tagit del av. Nu har tidningen publicerat vad han skrev.

Efter tidningens avslöjande på måndagen har Trumpadministrationen försökt att tona ner allvaret i situationen samt gått till personangrepp mot journalisten Jeffrey Goldberg.

I sin artikel skrev Goldberg att han medvetet valt att inte i detalj återge försvarsminister Pete Hegseths meddelanden där han informerade sina högt uppsatta kollegor om luftangreppen mot Jemen och huthirebellerna.

Chattläckan i USA

Ministern har även nekat till att han gjorde detta.

”Ingen har sms:at krigsplaner och det är allt jag har att säga om det”, sa Hegseth på måndagen.

Delade information om angreppet

Men en ny publicering ser ut att visa att det var vad han gjorde. Via två textmeddelanden ska han bland annat ha angett tiden för kommande luftangrepp och även berättat att deras tänkta måltavla befann sig på platsen:

”1345: ‘Trigger Based’ F-18 1st Strike Window Starts (Target Terrorist is @ his Known Location so SHOULD BE ON TIME – also, Strike Drones Launch (MQ-9s)”

Detta alltså samtidigt som Jeffrey Goldberg, en utomstående, befann sig i chatten. Om informationen nått någon som var fientligt inställt mot USA kunde huthirebellerna ha getts chansen att förbereda sig på anfallet, skriver Goldberg.

The Atlantic har publicerat vad försvarsminister Pete Hegseth skrev i Signalchatten. Foto: The Atlantic

Vita huset: En bluff

Karoline Leavitt, talesperson för Vita huset, går till hårt angrepp mot den nya publiceringen. Hon anmärker på att tidningen först kallade de läcka uppgifterna ”krigsplaner”, men att de nu använt ordet ”attackplaner”.

”Hela den här historien är ytterligare en bluff skriven av en Trumphatare som är välkänd för sin sensationalism”, skriver hon på X.

Också Mike Waltz, USA:s nationella säkerhetsrådgivare som tidigare tagit ”fullt ansvar” för situationen, slår ifrån sig.

”Inga platser. Inga källor eller metoder. Inga krigsplaner. Utländska partners hade redan fått reda på att attackerna var nära förestående. Alltså: President Trump skyddar Amerika och våra intressen”, skriver han på X.

Gabbard: Kommer inte ihåg

Tulsi Gabbard, USA:s underrättelsechef, och John Ratcliffe, chef för CIA, deltar för närvarande i en utfrågning i representanthusets underrättelsekommitté.

De deltog båda i den läckta Signalchatten och nekade vid en utfrågning på tisdagen till att hemlig information förmedlades.

Tulsi Gabbard ändrar nu sitt vittnesmål.

– Jag kommer inte ihåg exakt vad som delades där, säger hon.

Talsperson i röd blazer vid bord, omgiven av namnskyltar och kollegor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tulsi Gabbard, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst, sade på onsdagen att det var ett misstag att journalisten på The Atlantic lades till i den chatt på Signal där känsliga krigsplaner diskuterades. Foto: Reuters
Delad bild. Vänster: textmeddelanden från Pete Hegseth och Michael Waltz. Höger: JD Vance, Pete Hegseth och Mike Waltz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detaljerna i chatten: ”Jag tror vi gör ett misstag” Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chattläckan i USA

Mer i ämnet