Vid Theresa Mays och Donald Trumps gemensamma presskonferens i fredags berättade den amerikanske presidenten att han hade gett May ett förslag gällande brexitförhandlingarna, som hon dock hade avfärdat som alltför ”brutalt”. I en intervju med BBC berättar Theresa May nu vad det var Trump föreslog.
– Han sade åt mig att stämma EU — inte gå in i förhandlingar.
Något May alltså inte nappade på. Men hon är samtidigt tydlig om sin syn på de fortsatta förberedelserna inför EU-utträdet.
”Mitt budskap till landet den här helgen är enkelt: Vi måste fokusera på det positiva som väntar oss. Om vi inte gör det riskerar vi att det inte blir någon brexit över huvud taget”, skriver May på Facebook.
Uttalandet ska ses i ljuset av den senaste veckans turbulens som skakat det brittiska styret. Donald Trump passade in på att totalsåga hennes strategi för det brittiska EU-utträdet i en intervju med tidningen The Sun inför mötet. May är under hårt tryck även internt sedan två centrala medlemmar av hennes kabinett — utrikesminister Boris Johnson och brexitminister David Davis — lämnat regeringen i protest mot premiärministerns ”mjuka” linje visavi EU.
Presenterade plan
Mindre än nio månader återstår till dess att Storbritannien ska lämna unionen 29 mars 2019. I torsdags presenterade regeringen i London sin plan för utträdet — en lista med mestadels väntade åtgärder, som stopp för den fria rörligheten och en ny tulluppgörelse med EU då Storbritannien lämnar tullunionen.
Under de kommande dagarnas parlamentsdebatter kan oenigheten inom Mays konservativa parti Tory komma upp till ytan. Brexitförespråkare väntas enligt nyhetsbyrån Reuters använda en debatt om tullagstiftning på måndag åt att förmå May att vässa regeringens utträdesplan, medan EU-vänliga ledamöter tros ta torsdagens diskussion om handel som intäkt för att tvärtom driva på för närmare band till unionen.
May uppmanar nu till enighet, och lovar att slåss för det hon kallar Storbritanniens ”nationella intresse”.
”Förhandlingarna med EU kommer inte att bli enkla för Bryssel — jag har inte för avsikt att de ska vara enkla. Som president Trump sade: Jag är en tuff förhandlare”, skriver hon i Facebookinlägget.
Fakta: Mays brexitplan
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays brexitplan innebär en mjuk brexit. Bland annat kan Storbritannien behålla viss tillgång till EU:s inre marknad och skapa ett slags tulluppgörelse med EU. Gränserna mot länderna runt omkring blir enligt planen skarpare, förutom mellan Nordirland och Irland och mellan Storbritannien och Nordirland.
Brexit inleddes formellt genom den brittiska regeringens begäran om utträde ur EU den 29 mars 2017 och planeras ta två år. Förhandlingar mellan EU och Storbritannien pågår. När parterna kommit överens om hur utträdet ska se ut, ska överenskommelsen röstas igenom i det brittiska parlamentet.
Turerna har varit många under processen att ta fram den plan som nu presenterats och många missnöjda röster har höjts bland Storbritanniens politiker.
I torsdags rapporterade Reuters att det brittiska oppositionspartiet Labour tagit ledningen i opinionsmätningarna, efter den gångna veckans regeringskaos, tvärtemot hur det sett ut under de senaste månaderna.