• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: TT/Francois Lenoir

Theresa Mays brexitplan: Stoppa den fria rörligheten

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien sätter stopp för den fria rörligheten in i landet i samband med EU-utträdet, enligt premiärminister Theresa Mays brexitplan, rapporterar TT.

Planen för vad den brittiska regeringen kallat ett ”principfast, pragmatiskt och ambitiöst” utträde ur EU har tagit form.

När Storbritannien lämnar EU innebär det slutet för EU-medborgares automatiska rätt att leva och arbeta i landet. Den brittiska regeringen föreslår att EU:s invånare ska kunna resa in i landet som turister eller på ”tillfälliga affärsresor” utan visum. Man vill även ordna så att utländska studenter och unga ska kunna arbeta och studera i Storbritannien. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Brexit

Storbritannien kommer heller inte längre att lyda under kravet att följa prejudikat som sätts i EU-domstolen.

Men vissa förbindelser med EU består – Storbritannien ska även efter EU-utträdet delta i unionens institutioner, som Europeiska kemikaliemyndigheten, Europeiska byrån för luftfartssäkerhet och Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Inväntar svar från EU

Brexitplanen är inte populär bland många av förespråkarna för ett hårdare brexit, och både utrikesminister Boris Johnson och brexitminister David Davis har under veckan lämnat sina positioner i protest.

Den nya brexitministern Dominic Raab sa i ett uttalande att det nu är upp till EU att svara på Storbritanniens brexitplan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi går in i förhandlingen med en pragmatisk, kompromissvillig och vänskaplig inställning. Jag hoppas att EU kommer att göra detsamma, sa Dominic Raab till det brittiska parlamentet.

Blir verklighet först 2021

Storbritannien lämnar formellt EU den 29 mars 2019, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en nära två år lång övergångsperiod, för att invånare och företag ska hinna anpassa sig till den nya situationen. Den löper ut den 31 december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet