Joe Biden meddelar att han inte kandiderar i USA-valet 2024. Här är reaktionerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är reaktionerna efter att Joe Biden meddelat att han inte kandiderar i USA-valet 2024. Foto: Chris Delmas/AFP/TT/Kent Nishimura

Timmarna innan beslutet – Biden informerades om ”obefintlig” väg till seger

Publicerad

Beskedet om Joe Bidens avhopp meddelades historiskt sent – och enligt uppgifter fattades beslutet först samma dag. Vad var det som fick presidenten att tänka om?

– Han har stretat emot in i det längsta, han är känd för att vara en extremt envis politiker, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Trots att dåliga opinionssiffror, påtryckningar inom det egna partiet och tillbakadraget ekonomiskt stöd varit ett faktum under längre tid kommer president Joe Bidens besked om sin avslutade kandidatur nära inpå höstens val.

– Det skulle inte förvåna mig om Jill Biden har haft en stor del i det här beslutet. En av de få personer som vi har lärt oss över tid att han lyssnar till är hans fru, säger SVT:s utrikes reporter Stefan Åsberg strax efter att beskedet kommit på söndagskvällen, svensk tid.

USA-val 2024

Samtalet i sommarhuset

Det ska ha varit när presidenten under lördagseftermiddagen, i sitt sommarhus i Delaware, talade med sina närmaste rådgivare Steve Ricchetti och Mike Donilon, som bilden av en ”i princip obefintlig” väg till valseger ska ha blivit klar, enligt en källa till CNN.

Tillsammans ska de då ha skrivit det brev som Biden senare skulle publicera, där han meddelade att han kliver åt sidan. Under tiden brevet skrevs ska presidenten flera gånger ha talat med vicepresident Kamala Harris.

Det slutgiltiga beslutet tog Biden dock först under söndag morgon, enligt källor till New York Times.

Hemlighet in i det sista

Biden ska strax innan offentliggörandet ha meddelat sitt beslut till stabschefen Jeff Zients och Jen O’Malley Dillon, som leder Bidens presidentvalskampanj. Bara en minut innan nyheten om avhoppet publicerades i sociala medier fick hans närmsta medarbetare i Vita huset beskedet, enligt tidningens källor.

Bidens omtalade hälsa ska inte vara orsaken till beslutet att hoppa av – att han nyligen insjuknat i covid-19 ska inte ha spelat in, enligt ett uttalande från Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet