Protesterna bröt ut efter att Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo i en intervju med La Vanguardia som publicerades på söndagen uppgett att regeringen är ”nära” att fatta beslut om benådningarna.
Den ogiltigförklarade omröstningen om självständighet för Katalonien, som ägde rum i oktober 2017, är fortfarande en infekterad politisk fråga som delar landet. Enligt en opinionsundersökning som publicerades på söndagen är 63 procent av spanjorerna emot att ge amnesti till de tidigare ledarna medan 25 procent är för och 6 procent ställer sig neutrala.
– Vi måste stoppa det här nu, för att benådas måste du visa ånger och det har inte separatisterna gjort, säger affärsmannen Carlos Bandecha, som deltar i protesterna i Madrid, till Reuters.
Fleråriga fängelsestraff
Enligt polisen i Madrid deltar så många som 126 000 personer i protesterna. Landets nationella polismyndighet uppger dock att siffran ligger på 25 000.
Stora delar av den politiska oppositionen delar missnöjet mot regeringens planer och med bland söndagens demonstranter finns både konservativa Partido Popular, högerextrema Vox och mittenpartiet Ciudadanos.
De tolv katalanska ledare som eventuellt kan komma att benådas dömdes av Spaniens högsta domstol i oktober 2019. Nio av dem fick fängelse i mellan nio och tretton år. Ytterligare tre befanns skyldiga, men slapp fängelsestraff.