I det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl finns i dag ett förvar av använt kärnbränsle, som kyls ned i vattenbassänger. Ryska styrkor kontrollerar nu området, men personalen som sköter om förvaret finns kvar på platsen.
Anläggningen står nu utan ström sedan den enda strömkabeln dit har skadats, uppger Ukrainas statiga kärnkraftsbolag Energoatom.
Det får landets utrikesminister Dimitrij Kuleba att kräva en vapenvila för att kunna reparera kabeln. Han menar att det annars finns risk för radioaktiva utsläpp.
Myndigheten: Inte farligt på kort sikt
Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar krigets påverkan på kärnkraften i Ukraina. Jan Hanberg, enhetschef på myndigheten, menar att det inte finns några risker med strömavbrottet på kort sikt.
Det finns dieselgeneratorer på området som bedöms kunna förse anläggningen med ström i två dygn. Men även om dieseln tar slut håller kylningen i minst två veckor, enligt Hanberg.
– Vi har inte jättebra uppgifter om mängden vatten som finns tillgängligt, men vår bedömning är att man kan vara utan ström i minst två veckor utan att det blir någon strålsäkerhetsfara, inte ens för närregionen, säger han.
Kan bli allvarligt för närregionen
Om man varken reparerar ledningen eller tillför ny diesel till generatorerna kan vattnet i kylbassängerna koka bort.
– Skulle det allra värsta scenariot ske är det allvarligt för närregionen. I Sverige bedömer vi inte att det skulle bli någon stor påverkan, men det skulle kunna bli effekter av livsmedelsrestriktioner, säger Jan Hanberg.
Den sista reaktorn i Tjernobyl stängdes runt millenieskiftet.
En incident på ett aktivt kärnkraftverk skulle få långt allvarligare konsekvenser, och Strålsäkerhetsmyndigheten ser allvarligt på det som sker vid kärnkraftverket i Zaporizjzja, som är under rysk kontroll.
– Det är förstås väldigt allvarligt att ha kontrollrumspersonal som jobbar under utländsk, beväpnad kontroll. Men vi har inga uppgifter om att någon ska vara skadat på det kraftverket. Driften tycks vara kontrollerad.