När en jordbävning skakade Japan nödstoppades kärnkraftverket Fukushima. Som en följd en skalvet sköljde en kraftig tsunami in mot landet östkust. För kärnkraftverket blev flodvågen ödesdiger – reservaggregaten slogs ut och kärnbränsle hettades upp.
Stora mängder radioaktivt avfall läckte ut och närmare 200 000 människor evakuerades från området kring kärnkraftverket. SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten, på plats i Japan, beskriver hur de drabbade områdena på vissa håll återställts.
– Men på många platser ser det precis likadant ut som det gjorde när jordbävningen inträffade. Köksborden är dukade precis som det var, affärerna är lämnade – det hänger kläder kvar, skor står utställda, säger hon i Morgonstudion.
”Har ingen energikälla att tala om”
Inga människor skadades allvarligt av den radioaktiva strålningen, men olyckan förändrade synen på kärnkraft i Japan och flera kärnkraftverk stängdes. Men pendeln har svängt igen – beroendet av gas- och kolimport ses som allt mer problematiskt och kärnkraften är på frammarsch igen.
– Det kan verka konstigt – det var bara tolv år sedan olyckan inträffade – men det är helt enkelt så att Japan inte har någon egen energikälla att tala om förutom kärnkraften, säger Ulrika Bergsten.
– Men det finns också en opinion mot att överhuvudtaget satsa på kärnkraft.