Volodomyr Zelenskyj, Peter Wallensteen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fredsforskaren Peter Wallensteen om fredskonferensen i Schweiz där Volodymyr Zelenskyj deltar. Foto: MICHAEL BUHOLZER/EPA

Toppkonferensen ska hitta en väg för fred i Ukraina: ”Berömvärt initiativ”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen inleddes den stora fredskonferensen i Bürgenstock, Schweiz, där företrädare för ett 90-tal länder samlas för att hitta en väg till fred i Ukraina. Ukraina vill se ett internationellt stöd för tiopunktslistan för fred i landet.

– Allt som vi kommer att komma överens om på mötet i dag blir en del av den fredsskapande processen, sade Zelenskyj när mötet inleddes.

Fredskonferensen som tillkännagavs i april tidigare i år är ett berömvärt initiativ, säger Peter Wallensteen, fredsforskare vid Uppsala universitet.

– Det lyfter frågan att även det här kriget måste få ett slut på ett sätt som uppfyller Ukrainas krav på territoriell integritet och suveränitet.

Utöver det 90-tal länder som medverkar har många fler bjudits in, men som inte kommer dyka upp. Däribland USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping. USA företräds istället av vicepresident Kamala Harris och den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan – Kina närvarar inte alls.

Ryssland har inte bjudits in, men mötet är tänkt att lägga grunden för att inkludera dem i framtiden. Allvarligare är att Kina inte medverkar menar Peter Wallensteen.

– Kina är den som har kontakter med båda sidor och skulle kunna fungera i en mer medlande roll.

Lovade vapenvila

Under fredagen gick Putin ut med Rysslands krav för fredsförhandlingar med Ukraina. På villkoren att Kiev drar tillbaka sina trupper från fyra ryskockuperade regioner och slopar sina planer på ett Nato-medlemskap uppger Putin sig kunna förhandla.

Att ge upp delar av sitt territorium har Ukraina konsekvent motsatt sig sedan tidigare. Det finns heller ingen anledning att underkasta sig Ryssland säger Peter Wallensteen.

– Den signal man vill se är en ordentlig markering från rysk sida att man ställer upp på den folkrätt som man faktiskt som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd förbundit sig till att respektera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.