Boris Johnson anlände till sin valkrets Uxbridge and South Ruislip under natten. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Boris Johnson: ”Jag sätter stopp för allt nonsens”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson och Konservativa partiet får egen majoritet i det brittiska parlamentsvalet. Resultatet visar också att distrikt som normalt röstar på socialdemokratiska Labour har gått till konservativa Tories.

– Vi har bråkat för länge om brexit. Jag tänker sätta stopp för allt nonsens och vi kommer att genomföra brexit före sista januari nästa år, säger Boris Johnson.

Rösterna är räknade i det brittiska valet och väljarnas vilja är tydlig: Den nu sittande Boris Johnson förblir premiärminister.

– Vi gjorde det, vi klarade det. Vi har fått den starkast majoriteten som vårt parti har haft sedan 1980-talet, säger Boris Johnson i sitt segertal under fredagsmorgonen.

Brittiska parlamentsvalet 2019

När rösträkningen blev klar i distrikt efter distrikt bekräftades bilden som kom redan med den första vallokalsundersökningen sent på torsdagskvällen. Distrikt som normalt röstar Labour – men också röstade för brexit – gick till Tories.

– Vi har fått förtroende från folk som aldrig röstat konservativt förut. Det är ett enormt ansvar och jag kommer inte att svika er, säger Boris Johnson.

Foto: SVT Grafik

För att få egen majoritet krävs 326 mandat i det brittiska underhuset, något Tories har lyckats med. Resultatet, som blev klart under fredagsmorgonen, visar att Tories får 364 av parlamentets 650 platser. Labour stannar enligt prognosen på 203 mandat och Skotska nationalistpartiet, SNP, får 48 platser.

– Det här valet innebär att brexit är en oundviklig önskan hos det brittiska folket, säger Boris Johnson.

Katastrofsiffror för Labour

Det konservativa partiets största rivaler, socialdemokratiska Labour, gör det sämsta valet på decennier.

I ett tal i Labourledarens hemvalkrets Islington tidigt under fredagsmorgonen sa Corbyn att han vill fortsätta leda ”processen av reflektion” i partiet – men bekräftade samtidigt att han kommer att lämna sin post:

– Jag kommer inte att leda partiet i något framtida val, sa Corbyn i talet.

Även Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson, som förlorade sin valkrets East Dunbartonshire, meddelar sin avgång. Partiet kommer att välja en ny ledare nästa år, enligt ett uttalande från partiet.

Brexit stora frågan

Den avgörande frågan i valet har varit huruvida Storbritannien ska stanna kvar i eller lämna EU. Boris Johnsons och Tories mål har hela tiden varit att få egen majoritet för att kunna driva igenom brexit, och hans slogan lyder ”Get brexit done”.

Jeremy Corbyn och Labour har å sin sida haft som vallöfte att ordna en ny folkomröstning, något som också skulle kräva en vinst med stor marginal till Tories. Många britter har dock blivit trötta på brexit sedan det röstades igenom i folkomröstningen 2016 och vill mest få det överstökat, vilket talat till Tories fördel i valet.

I en kommentar till Reuters uppger Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet, att han är glad att brexit blir av, även om det kanske inte blir den hårda brexit han kampanjat för från första början.

– Vi kommer att få brexit. Kommer vi att få den rätta sortens brexit? Kanske inte.

Fakta: Brittiska val på 2010-talet

Så här har det gått i de tre tidigare brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat – och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet