Foto: Filip Huygens / SVT Nyheter

Hundratusentals hus i Nederländerna riskerar stora skador i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Lågt grundvatten leder till kostsamma problem i Nederländerna. Hundratusentals hus riskerar att drabbas av skador när perioderna av torka och lite regn blir längre.

– Det är ett allvarligt problem i Holland. Det måste till ett nationellt program, säger Martine Coevert som jobbar på Rotterdams kommun.

Uppskattningarna över hur många hus som är i riskzonen varierar mellan 400 000 och en miljon. Även kostnaderna är svårbedömda – en renovering kan gå på mellan en halv och en miljon kronor per hus, berättar Martine Coevert vid Rotterdams kommun.

– Bara här i Rotterdam räknar vi med 20 000 hus som kommer får problem inom 10-15 år, säger Martine Coevert.

”Hade inte klarat det utan banklån”

Hon har själv haft problem med sitt hus men är nu anställd av kommunen för att ge råd till andra i samma sits. Utanför ett tegelhus med stora sprickor i fasaden och väggarna träffar hon Peyman Sadighi som är i sluttampen av sin reparation.

När han köpte huset för tio år sedan märkte han inte något fel, men de senaste åren har läget med husgrunden blivit akut. Han visar oss ner i källaren där han nu istället för ruttna träpålar har cementväggar som bär upp huset.

– Tidigare fanns det träpålar här som de tog bort. Bara det här jobbet kostade 90 000 euro, berättar Peyman Sadighi.

– Jag är glad att banken kunde låna oss pengar, annars hade vi inte klarat det. Med min lön går det inte att betala för det här, säger han.

Leder om vatten från en kanal

Problemet ligger alltså under ytan. När grundvattnet sjunkit har träpålarna som stöttar huset börjat ruttna. Perioderna med mindre regn, torka och lågt grundvatten har blivit allt längre här, vilket snabbar på förloppet. Förra sommaren var de torraste på över 40 år.

På försök leder Rotterdams kommun nu vatten från en kanal under markytan mot hus som drabbats av ruttnade huspålar. Förhoppningen är kunna höja grundvattnet så pass mycket att vattnet skyddar träpålarna också under den torra perioden. Men de som har råd, eller kan få banklån, har redan börjat ersätta träpålarna med cement.

– Jag har inte länge någon huvudvärk. Jag kan leva med frid nu, säger Peyman Sadighi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.