Tortyrläger väntar flyende afrikaner

Uppdaterad
Publicerad

Människosmugglare i Egypten torterar afrikanska flyktingar och hotar stjäla deras organ tills anhöriga betalar hisnande belopp. I några fall misstänks det bestialiska hotet ha verkställts.

I förra veckan korsade över 600 personer, de flesta eritreaner, gränsen till Israel från Sinaiöknen. Gruppen rapporteras ha lyckats fly en människosmugglarligas läger sedan dess ledare dödats.

-En del av dem har berättat för vår personal i Israel att smugglare hotat stjäla deras organ, säger Andrej Mahehic vid FN:s flyktingorgan UNHCR.

Även den israeliska organisationen Läkare för mänskliga rättigheter (PHR) har hört om hoten. Många flyktingar har berättat för bland andra PHR om skräcken i människosmugglarnas läger: hur folk kedjas och svälts, får elchocker, bränns med glödgat järn. Många dukar under. Kvinnor kommer till PHR:s kliniker och ber om abort efter våldtäkter i lägren.

Utpressning

Tortyren används i utpressningssyfte. Smugglare ringer anhöriga som får höra hur deras närmaste skriker i bakgrunden.

-Det får folk att genast sälja sina kor, hus, vad som helst, säger PHR:s taleskvinna Yael Marom.

Lösesummorna uppgår till tiotusentals kronor och mer än så.

Övergreppen är oomtvistade, men varken UNHCR eller PHR har kunnat bekräfta organstölder. En egyptisk organisation, New Generation Foundation for Human Rights, har dock bilder på lik med stora operationsärr som ska ha hittats i öknen. En rättsläkare sade nyligen till CNN att bilderna tydde på att organ plockats ut professionellt.

Kaotiskt Egypten

Organstölder har historiskt ofta visat sig vara vandringssägner. Transplantationer kräver dessutom medicinskt avancerade förhållanden. Men stympade lik kan också ha som syfte att göra hoten mer trovärdiga.

Människorättsorganisationer fruktar nu att det politiska kaoset i Egypten gör det svårare att stoppa övergreppen och uppgifterna om organstölder gör svensk-eritreaner förtvivlade. I Stockholm hölls nyligen en manifestation i protest.

-Det är dags att Sverige och EU gör någonting för man måste sätta stopp för det eritreanska folkets lidande, speciellt nu när de befinner sig i områden där det är svårt att få tag i myndigheter som verkligen kan bry sig om detta, säger Mariam Osman Sherifay, socialdemokrat med eritreansk bakgrund.

Ola Westerberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.