Total förödelse i Vanuatu – 24 döda

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpen börjar nå det cyklondrabbade öriket Vanuatu. Men de som flugit över området ser närmast total förödelse.

Fattiga människor är mest utsatta för naturkatastrofer, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Hon deltar nu på FN:s tredje världskonferens om katastrofriskreducering i Japan. Katastrofen i Vanuatu efter cyklonen Pams framfart har satt fokus på just de problem som konferensen handlar om.

– Enligt beräkningar bor 98 procent av människorna som dör i naturkatastrofer i utvecklingsländer. Genom förebyggande åtgärder kan många skador minskas, men för länder som Vanuatu innebär sådana åtgärder mycket höga kostnader, säger Lövin.

Orkankatastrof i Vanuatu

Förödelse

Hundratusentals människor i Vanuatu och i närliggande länder behöver akut bistånd och bland annat svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar hjälp. Men hjälpinsatsen försvåras av logistiken i landet, som består av 82 öar i Stilla havet, där många av dem är helt avskurna.

– Att flyga in över Vanuatu kändes nästan som att flyga över en öken, eftersom alla träd slitits bort. Jag har träffat människor i dag som har förlorat sina hem och sina tillhörigheter. Människor är fortfarande i chock, säger Hanna Butler, talesperson för Internationella Röda Korset i Vanuatu till TT.

Enligt hjälporganisationen Oxfam har ovädret troligtvis gjort över 100 000 människor hemlösa. Pam drog in natten till i lördags, med vindar på över 80 meter per sekund i byarna. 24 dödsfall har bekräftats men antalet väntas stiga kraftigt, skriver AFP.

”Ett monster”

Landets president kallar stormen ”ett monster” och vädjar om akut hjälp från omvärlden för att bygga upp ”allt” igen.

– Det humanitära behovet är akut, vi behöver hjälp nu direkt, säger Baldwin Lonsdale till AFP.

På konferensen i Japan presenterades siffror som visar att cirka 700.000 människor dött på grund av naturkatastrofer på jorden de senaste tio åren. Kostnaderna för katastroferna uppgår till 250 till 300 miljarder dollar per år.

Förhoppningen är att genom ytterligare satsningar på förebyggande åtgärder minska skadeverkningarna de kommande åren. Hoppfullt är att antalet dödsfall på grund av naturkatastrofer minskat dramatiskt i länder som Bangladesh, Indien och Mocambique.

– Men vi måste också begränsa effekterna av klimatförändringarna. Antalet svåra oväder tycks ha ökat i takt med förändringarna, säger Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkankatastrof i Vanuatu

Mer i ämnet