I en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) skriver myndigheten att kärnvapen kommer att få en ökad säkerhetspolitisk roll i Europa framöver.
– Medan man i Västeuropa rustade ned och ansåg att dessa vapen inte var någon viktig fråga så har Ryssland moderniserat och producerar nya taktiska kärnvapen, säger en av rapportens redaktörer Niklas Granholm till Dagens Nyheter.
LÄS MER: Regeringen oroar sig för ryska kärnvapen
Farligare än kalla kriget
Rapporten Kärnvapen för slagfältsbruk och europeisk säkerhet fokuserar på kärnvapen som används på kortare avstånd, som robotar, bomber och torpeder. Enligt FOI riskerar de så kallade taktiska kärnvapnen eller slagfältskärnvapnen att sänka tröskeln för kärnvapenkrig på ett sätt som kan vara farligare än under kalla kriget, då både USA och Sovjet avskräcktes från att använda vapnen eftersom de visste att det skulle leda till ett totalt kärnvapenkrig.
LÄS MER: Rysk politiker: Norge kan bli mål för kärnvapen
På senare år har Ryssland hotat att använda kärnvapen vid flera tillfällen. Förra året antydde den högt uppsatte ryske försvarspolitikern Frants Klintsevitj att Norge är ett potentiellt mål. Och för två år sedan hotade Rysslands ambassadör i Danmark med kärnvapenmissiler om landet ansluter sig till ett USA-styrt missilförsvar, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om.
– I Ryssland tycks man vara på väg att intala sig att ett begränsat kärnvapenkrig kan vinnas, säger Niklas Granholm.
Påverkar Sverige
Kärnvapenutvecklingen i Ryssland och på andra håll runt om i världen påverkar indirekt Sverige – som enligt FOI måste vidta åtgärder.
– Arbetet med att öka kunskap, genomföra spel och vidta militära och politiska åtgärder behöver intensifieras, säger John Rydqvist, forskare på FOI och huvudansvarig för arbetet i projektet, enligt ett pressmeddelande från FOI.
LÄS MER: Så drabbas jordklotet av ett totalt kärnvapenkrig
Den ryska kärnvapenmoderniseringen och hoten gör att andra stater måste reagera, menar Mike Winnerstig, forskningsledare på FOI.
– Frankrike och nu senast Storbritannien har tagit beslut om att behålla och modernisera sina respektive arsenaler. USA uppgraderar och livstidsförlänger de icke-strategiska vapen som finns placerade i ett antal europeiska länder, säger han enligt pressmeddelandet.
LÄS MER: Färre kärnvapen – men mer träffsäkra
LÄS MER: Nato reagerar på ryska robotflytten