Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lömska pengar, social instabilitet och Transnistrien – Här är den ryska verktygslådan för att destabilisera Moldavien. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Transnistrien ber Ryssland om ”skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien ber Ryssland om ”skydd”. Beskedet kommer efter varningar om en möjlig rysk annektering.

En särskild kongress, bestående av flera ministrar i ryskstödda Transnistriens utbrytarregering, antog under onsdagen en resolution med skrivelser om ryskt beskydd.

I resolutionen står det att kongressen ber Ryssland ”att genomföra åtgärder för att skydda Transnistrien mot ökat tryck från Moldavien”, rapporterar Reuters.

Kriget i Ukraina

– Det kan handla om aktioner för att skydda Transnistriens befolkning mot vad man beskriver som ett ekonomiskt tryck från Moldavien, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Erkänns inte internationellt

Sedan Sovjetunionens fall fungerar Transnistrien i praktiken som en självstyrande stat med ryskt stöd och rysk truppnärvaro. Regionen har däremot aldrig internationellt erkänts som självständig stat.

Om Ryssland skulle erkänna Transnistrien självständigt skulle det, enligt experter, vara en direkt krigsförklaring mot Moldavien. Jakob Hedenskog beskriver dagens utspel som ett steg mot en rysk annektering.

– Det liknar agerandet i samband med den storskaliga invasionen av Ukraina. Men Ryssland har inte trupper på plats för en invasion av Moldavien, säger han, och tillägger:

– Vad det handlar om är ryska planer för en framtid när man hoppas ha utökat sin position i södra Ukraina så att man har kontroll över gränsområdet till Transnistrien.

Varnar för annektering

För ett par dagar sedan varnade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) för att Transnistrien skulle be om att bli annekterat av Ryssland.

– Jag har svårt att tänka mig att ett sådant här beslut tagits utan initiativ från Kreml, men det betyder inte att Transnistrien helt och hållet är i händerna på Ryssland. Det finns däremot en del av Transnistriens elit som är väldigt prorysk, säger Jakob Hedenskog.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare sagt till rysk statsmedia att väst har som mål att skapa ett aggressivt och ryssfientligt Moldavien – ”ett nytt Ukraina”.

Fakta: TRANSNISTRIEN

  • På samma sätt som i regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina har proryska separatister i Transnistrien utropat en egen republik. I Transnistrien skedde det 1990, när Sovjetunionen började falla samman.
  • Befolkningen i Transnistrien består till stor del av etniska ryssar och ukrainare och separatisterna var rädda för att Moldavien skulle gå samman med Rumänien, eftersom resten av befolkningen talar rumänska. Separatisterna utkämpade ett kort krig med Moldavien som tog slut 1992.
  • En stor andel av befolkningen i Transnistrien har rumänska pass och är rumänska medborgare.
  • Ingen nation har erkänt Transnistrien som en egen stat, men den fungerar i praktiken som en sådan och har egen valuta, polis och gränsstationer.
  • Transnistrien styrs av en direktvald president och ett parlament med 43 platser.
  • Efter Rysslands erövring av Krim från Ukraina våren 2014 vädjade talmannen i Transnistriens parlament att Kreml skulle annektera även Transnistrien. Ryssland har dock inte erkänt Transnistriens självständighet, som man har gjort med de så kallade utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina samt Sydossetien och Abchazien i Georgien.
  • Transnistrien har strax under en halv miljon invånare.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet