Lista: Tre formuleringar i avtalet som kan ses som kontroversiella för Turkiet

Publicerad

Experter är splittrade kring om uppgörelsen mellan Amineh Kakabaveh och Socialdemokraterna kommer påverka Sveriges Natoansökan negativt. Här förklarar SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén varför formuleringar i avtalet mellan parterna ses som kontroversiella av Turkiet.

Det avtal som slöts mellan Socialdemokraterna och Amineh Kakabaveh i november ifjol hamnade i fokus under tisdagen. Den politiska vilden Kakabaveh krävde inför misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson att S offentligt skulle klargöra att avtalet ligger fast, något partiet senare kommenterade.  

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, sa Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare till TT.  

Voteringen i riksdagen, där Kakabaveh spelade en avgörande roll, slutade med att missförtroendeförklaringen mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) avslogs. På en presskonferens efter omröstningen fick statsminister Magdalena Andersson en fråga om hur dagens besked och löftena till Amineh Kakabaveh kommer att tas emot i Turkiet.   

–  Det är tydligt för Turkiet att vi inte har gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh. Nu försöker oppositionen efter misslyckandet att skriva om historien, sa Andersson då.

Experter splittrade

Experter är splittrade huruvida uppgörelsen mellan S och Kakabaveh kommer påverka Sveriges Natoansökan. Turkietkännaren Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att regeringens överenskommelse gör det svårare att nå en diplomatisk kompromiss med Turkiet. Men det tror inte Aras Lindh, Turkietkännare och analytiker på Utrikespolitiska institutet.

– Regeringen är mitt uppe i förhandlingarna med Turkiet. Jag tror inte att S skulle agera på ett sätt som riskerar att dödförklara Natoansökan.

I avtalet står det bland annat att samarbetet med kurdiska partiet PYD ska fördjupas.

I klippet berättar SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om tre formuleringar i avtalet som är kontroversiella för Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.