T.v: Demonstranter håller upp den mördade aktivisten Lokman Slims portsätt vid en demonstration i Beirut. T.h: SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Foto: SVT / TT/AFP

Tre frågor om mordet till SVT:s Mellanösternkorrespondent

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren menar att mordet på den kände publicisten, filmaren och aktivisten Lokman Slim har spridits som en chockvåg i Mellanöstern.

– Många libaneser ser detta som ett politiskt mord och tolkar det som ett tecken på att yttrandefriheten i landet är under press.

Vad vet man om vad som hänt?

– Slims kropp återfanns i en hyrbil, efter att han besökt en vän i södra Libanon. Hans familj rapporterade att han varit försvunnen sedan igår kväll. Enligt lokala medier har han skjutits i bakhuvudet med fyra skott. Slim drev ett forskningscenter i södra Beirut. Han var en anhängare av de politiska protester som tog fart i Libanon under hösten 2019, men han var också en välkänd kritiker av av den Iranstödda Hizbollahrörelsen. Han bodde själv i Beiruts södra förorter i ett område som kontrolleras av dem han kritiserade

Varför väcker den här händelsen en så stor chock i Libanon?

– Nyheten har spridits som en chockvåg idag, den rapporteras också brett i hela Mellanöstern. Många libaneser ser detta som ett politiskt mord och tolkar det som ett tecken på att yttrandefriheten i landet är under press. Libanon har en historia av politiska mord och det hörs en oro för att detta kan följas av flera liknande händelser framöver.

Är yttrandefriheten i Libanon under press?

– Under det senaste året har toleransen för kritik minskat, och journalister och kritiker har gripits. Det här mordet tolkas som ett ont omen. Lokman Slim kom själv från en shiamuslimsk bakgrund. Slim har själv sagt att han mottagit dödshot av Hizbollah, och att det gjorts försök att tysta honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.