Foto: SVT

Tredje kön accepterat i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Han, hon eller hen? I Nepal kan man välja själv. Här är rättigheterna för transpersoner mer utvecklade än i många andra länder – åtminstone på pappret.

Det är kväll i den nepalesiska huvudstaden Kathmandu och i Ratna-parken säljs det mesta, även sex.

– Jag har ingen utbildning, ofta varar ett jobb max två månader, så jag måste jobba som prostituerad för att överleva, säger transsexuella Boby.

Det är som på många håll i världen alltså, omänskligt hårt för dem längst ner. Men i Kathmandu är de organiserade. En gång i veckan har de prostituerade transpersonerna här möte, där klagomål mot polis eller kunder tas upp. En del händelser anmäls, deras organisation, the Blue Diamond Society, gör vad den kan.

Transsexuella erkänd grupp

Här är de transsexuella i alla fall en erkänd grupp för sig. Det betyder också att en del av dem kan leva helt vanliga liv.

– Många känner till mig, jag har varit öppen i medierna med att jag är en transperson. Fler i Nepal förstår numera vad det innebär och det har gjort vårt liv lite lättare, säger Bhumika Shresta.

Bhumika har nästan lite stjärnstatus, hon har varit modell och vunnit en stor skönhetstävling. Nu jobbar hon aktivt för sina rättigheter i organisationen Blue Diamond Society...

– Det här är ett konservativt, patriarkalt samhälle. Här accepteras bara man och kvinna, vi ses som onaturliga.

ID-kort med könsbeteckningen ”annan”

Men på politisk nivå går faktiskt lilla fattiga, konservativa Nepal i bräschen när det gäller synen på transsexuella. Sen i januari kan man få både ID-kort och pass med könsbeteckningen ”annan” istället för man eller kvinna:

– Vi är väldigt stolta över att vi har tagit ledningen. Det betyder att vi blir inkluderade i det vanliga samhället att vi kan få jobb och sjukvård till exempel, säger parlamentarikern Sunil Babu Pant.

Han är landets första homosexuella parlamentsledamot och grundade Blue Diamond Society. Han ger sin förklaring till att just Nepal ligger före när det gäller juridiska rättigheter för transpersoner.

Nepal mångkulturellt

– Nepal är mångkulturellt, både när det gäller etnicitet, språk och roller. Det tredje könet är representerat i religionen också, så det är inte nytt.

Här kan man nu ha ett pass med könsbeteckningen annan, när de flesta länder bara har man eller kvinna. Och de som driver utvecklingen här konstaterar nöjt att världen kanske borde följa exemplet i stället för att kanske tvinga nepaleserna att backa.

– Arbetet här påverkar internationellt. FN och andra länder måste ta till sig det här, säger Sunil Babu Pant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.