Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild. Foto: CDC/AP/TT

Tredubbling av apkoppor i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av apkoppor har tredubblats i Europa de senaste två veckorna.

Snabba åtgärder måste till för att vända situationen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Allt fler insjuknar i apkoppor. Över 5 000 människor har under våren och sommaren insjuknat i 51 länder där sjukdomen tidigare inte har funnits, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Av de smittade finns 90 procent i Europa, där 31 länder har rapporterat fall. På bara två veckor har antalet insjuknade tredubblats, enligt WHO.

”Brådskande och samordnade åtgärder är absolut nödvändiga för att vi ska lyckas vända utvecklingen och stoppa spridningen av den här sjukdomen”, skriver WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

Han uppmanar de europeiska länderna att anstränga sig för att säkerställa att den tidigare sällsynta sjukdomen inte får fäste på kontinenten.

Inga dödsfall

Nästan samtliga smittade i Europa är män och majoriteten har haft sex med andra män, men det förekommer också enstaka fall där familjemedlemmar, till exempel barn, har smittats, uppger Kluge.

De flesta har rapporterat symtom som hudutslag, feber, trötthet, muskelvärk, kräkningar och frossa. Omkring var tionde smittad har lagts in på sjukhus för vård eller för att isoleras, men inga dödsfall har registrerats.

I Ghana i västra Afrika visar däremot detaljerad data att smittspridningen är jämnt fördelad mellan män och kvinnor och ingen särskild spridning har upptäckts bland män som har sex med män, enligt WHO.

Fram till maj i år hade apkoppor såvitt känt aldrig orsakat stora utbrott utanför delar av centrala och västra Afrika, där sjukdomen har funnits i årtionden. Utbrotten i Afrika har genom åren mestadels varit begränsade och uppstått när människor smittats av vilda djur.

Men i det senaste utbrottet har 1 800 misstänkta fall registrerats i Afrika och sjukdomen har spridits till afrikanska länder där den tidigare inte har funnits, som Sydafrika, Ghana och Marocko. Över 90 procent av de misstänkta fallen finns dock i Kongo-Kinshasa och Nigeria.

– Vi hoppas att det globala rampljuset på apkoppor fungerar som en katalysator så att denna sjukdom kan besegras en gång för alla i Afrika, säger WHO:s Afrikachef Moeti Matshidiso.

”Nödsituation för oss”

Den pågående smittspridningen på kontinenten ses som allvarlig.

– Det här utbrottet är en nödsituation för oss, säger Ahmed Ogwell som leder Afrikanska unionens folkhälsomyndighet CDC.

Det huvudsakliga vaccinet som kan användas mot sjukdomen utvecklades ursprungligen för smittkoppor och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder om det ska godkännas även för apkoppor. Men WHO varnar för att utbudet är extremt begränsat.

Länder som Storbritannien och Tyskland har redan börjat vaccinera människor i riskzonen för att smittas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.