Representanthusets justitieutskott möttes för att rösta om justitieminister William Barr skulle anklagas för lagtrots för att ha vägrat lämna ut hela Muellerrapporten. President Donald Trump utövade på onsdagen ett speciellt presidentprivilegium för att skydda materialet i rapporten. Foto: REUTERS/Leah Millis/TT och REUTERS/Clodagh Kilcoyne/TT

Trump använder presidentorder för att skydda Muellerrapporten

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna kommer inte att få ta del av hela Muellerrapporten. Det efter att president Trump utnyttjat ett speciellt privilegium för att hålla materialet hemligt. Samtidigt röstade representanthusets juridiska utskott ja till att justitieministern trotsat kongressen.

USA:s president Donald Trump använde sig på onsdagen av ett exekutivt presidentprivilegium för att hålla en del av materialet i Muellerrapporten hemligt. Detta skedde efter en förfrågan via brev från justitieminister William Barr.

Barr släppte frivilligt en förkortad version på fyra sidor av den 448 sidor långa rapporten i april, men kongressens demokrater var inte nöjda utan har anklagat Barr för att undanhålla viktiga delar som de ansåg behövdes för att klargöra om ryska intressen påverkade det amerikanska presidentvalet 2016.

Justitieutskottet i kongressen, där demokraten Jerry Nadler är ordförande, röstade på onsdagen ja till att inleda en rättsprocess mot Barr för lagtrots på grund av vägran att göra hela rapporten offentlig. Frågan passerar nu vidare för omröstning i representanthuset.

Det maskade materialet i rapporten är tillsvidare skyddat på order av president Trump.

Vita huset: Nadlers krav är olagliga och hänsynslösa

I ett uttalande uttryckte Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders att det var ett desperat försök av Nadler för att distrahera det amerikanska folket från president Trumps framgång. 

– Varken Vita huset eller justitieminister Barr kommer att tillmötesgå ordförande Nadlers olagliga och hänsynslösa krav, skrev hon.

Barr, som anses stå presidenten nära, skrev i sin sammanfattning av Muellerrapporten att det inte gick att bevisa att Trumpkampanjen skulle ha samarbetat med ryska intressen eller att presidenten skulle ha försökt hindra rättvisans gång. Nadler och hans utskott ansåg inte att sammanfattningen räckte utan har krävt att få läsa rapporten i sin helhet för att bilda sig en egen uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.