I strålande försommarsol anländer de 28 Nato-ländernas stats- och regeringschefer till det extrainsatta toppmötet i Natos nya miljardbygge i nordöstra Bryssel.
– Jag ser fram emot att välkomna Nato-ledarna till mötet i dag. Det här blir det allra första mötet i vårt nya högkvarter och vi kommer att ha en ceremoni där Belgien överlämnar den nya byggnaden, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg efter att ha vandrat upp längs den blå mattan in i högkvarteret.
May upprörd över amerikanska läckor
Men precis innan toppmötet inleddes blev de frostiga relationerna mellan USA och Europa ännu kyligare, efter att amerikansk underrättelsetjänst läckt information om utredningen om terrordådet i Manchester.
LÄS MER: Britter rasande över läckorna
På väg in till toppmötet sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon kommer diskutera läckorna när hon möter USA:s president Donald Trump.
–Vi har en särskild relation med USA. Det är vårt djupaste partnerskap på försvars- och säkerhetssidan, konstaterar Theresa May på väg in till dagens Nato-toppmöte i Bryssel.
– Naturligtvis bygger det partnerskapet på förtroende och en del av det är att veta att underrättelser kan utbytas konfidentiellt och jag kommer att göra klart för president Trump i dag att information som delas mellan olika rättsskipande myndigheter måste hållas säker, säger May i Bryssel enligt Reuters.
Svenska flyg
På ceremonisidan väntar bland annat en rejäl flyguppvisning – med ett visst svenskt inslag i form av ett par av Tjeckiens Gripen-plan.
USA:s president Donald Trump ska dessutom inviga ett minnesmonument för 11 september-dåden 2001. Samtidigt väntas han då lägga ut orden om att alliansen fortsatt kan räkna med stöd från USA – ett besked som många efterfrågat efter Trumps många kritiska ord om Nato under sin valkampanj.
– För oss är det helt avgörande att vi får bekräftat den starka solidariteten och sammanhållningen mellan Nato-medlemmarna, säger Norges statsminister Erna Solberg inför mötet till norska journalister på plats.
”Gör er del”
På själva mötet väntas Trump också lyfta en av sina favoritkäpphästar: budgetfrågan.
Bara fem av 28 Nato-länder klarar i dag alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.
LÄS MER: Värderingsfrågor när EU möttes Trump
– Det kommer att vara kärnan i hans budskap till Nato. Ni kan vänta er att presidenten kommer att vara tuff mot dem och säga ”Vi gör mycket. Det amerikanska folket gör mycket för er säkerhet. Ni måste se till att ni gör er del också”, sade utrikesminister Rex Tillerson till medresande amerikanska journalister på väg från Italien till Belgien i går, enligt nättidningen EU Observer.
Kamp mot terror
Nato-ledarna lovade visserligen redan 2014 att alla länder ska nå upp till tvåprocentsmålet senast 2024. I kväll kommer man dessutom att utlova årliga planer för hur målet ska nås.
På mötesagendan står även kampen mot terrorn, framför allt via den internationella koalition som bekämpar terrorrörelsen IS i Syrien och Irak.
-Alla 28 Nato-länder är medlemmar i den globala koalitionen och i dag kommer vi att enas om att också Nato ska bli medlem, sade generalsekreterare Stoltenberg i morse.
Beslutet är dock mer politiskt än praktiskt. Att Nato formellt tar plats i koalitionen innebär främst fördelar vad gäller samordning och planering.
– Det betyder inte att Nato kommer att delta i stridsinsatser, betonade Stoltenberg.
NATO och EU
Både Nato och EU har högkvarter i Bryssel och 28 medlemsländer – även om Nato blir 29 redan i början av juni, då Montenegro formellt ansluts, samtidigt som EU är på väg att bli 27, då Storbritanniens utträde blir klart om några år.
22 av EU:s 28 medlemsländer är också med i Nato: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.
De sex EU-länder som inte är med i Nato är Sverige, Österrike, Finland, Irland, Malta och Cypern.
De sex Nato-länder som inte är med i EU är USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island och Albanien.