Tvådelad bild. Vänster: bilproduktion i fabrik. Höger: person i kostym framför byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 60-talet tillverkades nästan alla bilar i USA av amerikanska företag och bildelar. Nu har biltillverkningen blivit en nationell säkerhetsfråga. Foto: SVT/TT

Trump hotar med högre tullar om Europa samarbetar med Kanada

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump har meddelat att 25-procentiga tullar ska införas på bilar och bildelar som inte tillverkas i USA. Nu hotar han med högre tullar om Europa och Kanada samarbetar.

– Jag ser det som en boxningsmatch. De två parterna har inte börjat slåss än, men de står vid invägningen och stirrar ilsket på varandra, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Donald Trumps biltullar träder i kraft den 2 april, och bland annat EU har meddelat att man kommer besvara tullarna.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beklagade beslutet och sa att EU kommer söka lösningar genom förhandlingar, samtidigt som de kommer skydda sina ekonomiska intressen. Och på torsdagen meddelade man att det förbereds ett tullsvar.

Trumps tullar

Kanadas premiärminister Mark Carney kallade Trumps besked en ”direkt attack” och sa att han kommer att samla sin kabinett för att besluta om ett svar.

Hotar med nya tullar

Enligt The New York Times sysselsätter bilindustrin i Kanada cirka 125 000 personer. Dessutom exporteras 80-90 procent av produktionen, vilket utgör ungefär 10 procent av landets totala export.

EU:s och Kanadas svar har fått Trump att under morgonen utfärda ytterligare tullhot. På Truth Social skriver han:

”Om EU samarbetar med Kanada för att skada USA ekonomiskt kommer storskaliga tullar, mycket större än vad som för närvarande planeras, att införas för dem båda.”

”Ser det som en nationell säkerhetsfråga”

Biltullarna grundar sig i ett missnöje som vuxit under lång tid, särskilt från konservativt håll, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– På 60-talet tillverkades nästan alla bilar som kördes i USA av amerikanska bildelar. Nu importeras hälften av alla bilar, och av den andra hälften som faktiskt tillverkas här kommer hälften av bildelarna från andra delar av världen. Detta vill man ändra på.

Han säger att man ser det som en nationell säkerhetsfråga. Om USA inte kan tillverka bilar i sin helhet kan landet stå hotat i ett försämrat säkerhetsläge, särskilt om det amerikanska försvaret plötsligt skulle behöva tillverka stora mängder fordon eller andra produkter.

Knorras i södern

Tullarna var en av Trumps främsta valfrågor. Han har dock sagt att det kan bli en turbulent tid inledningsvis, och redan nu har det börjat höras missnöje från industrier som han helst inte hade velat se klagomål från, säger Fouad Youcefi.

– Man ser redan nu små tecken på Trumps orosmoln, med företag i olika branscher som tycker att det känns lite jobbigt med några av dessa tullar. Tullar på till exempel stålprodukter har orsakat missnöje inom oljeindustrin i Texas, på ett sätt som Trump helst inte vill se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet