Foto: TT

Experten: Nu måste han gå från bråkstake till president

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har lovat en hel del. Nu är han USA:s president och det är dags att leverera. – Han ska gå från agitator till att bli statschef, det ställer helt andra krav, säger Erik Åsard.

”Dag ett. Inga fler vapenfria zoner.”

”Vi ska börja med att kasta ut dem, första dagen.”

Friktion

USA vaknar i dag för första gången i modern tid med en president som helt saknar politisk erfarenhet. Han har dessutom för vana att uttrycka sig drastiskt och tvärsäkert för att i nästa stund ändra sig.

Hur kommer den hetsige affärsmannen, van att få sin vilja fram, stå ut med byråkratin och att behöva söka stöd från en kongress som inte alltid kommer vilja samma saker?

Kommer Trump få anpassa sig efter USA, eller USA efter Trump?

Svettigt för Trumps team

– På vissa sätt kommer Trump vara tvungen att anpassa sig, p

Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier. Foto: TT

osten ställer helt andra krav på precision. Han måste bli mycket mer eftertänksam, det går inte att kasta ur sig vad som helst, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier.

Men att Trump får posten som världens mäktigaste innebär sannolikt inte att vi får se någon total förvandling av hans personlighet.

– Trump är fortfarande Trump. Han kommer att fortsätta med sina utspel som inte alltid är så genomtänkta, det blir jobbigt för dem som ska sopa rent efteråt, säger Erik Åsard.

Och de som ska stå med kvasten blir framförallt vicepresident Mike Pence och presstalesmannen Sean Spicer.

– Deras jobb kommer att bli att få hans uttalanden att framstå så bra som möjligt. Trump själv har under valrörelsen varit en ”teflonkandidat” som väljarna inte tycktes straffa oavsett misstag. För dem som ska handskas med honom i administration och kongressen blir det värre, säger Erik Åsard.

Känsla av förändring viktigt

När Trump ska börja infria sina många löften är det inte säkert att det är de tyngsta frågorna som står först på listan. Snarare kommer det att handla om att skicka signaler till väljarna. Det ska se ut som en rivstart även om besluten sedan måste dras genom kongressen och kanske inte alltid blir av. Obama gjorde stängningen av ökända terroristfängelset Guantanamo till sin första fråga, när han i går lämnade Vita Huset är det dock fortfarande inte igenbommat.

– De allra första frågorna behöver inte vara så tunga. Det viktiga är att det är frågor som väljarna känner igen och som markerar förändring, säger Erik Åsard.

I frågor som gäller den federala byråkratin kan Donald Trump på egen hand fatta beslut. När det gäller att börja bygga på en mur mot Mexiko eller skrota vapenfria zoner kan det vara svårare.

– Han kan visserligen fatta principbeslut om att sätta igång, för att ge en signal om en förändring. Men i sådana frågor måste även kongressen vara med.

Beslut kan ta tid

Längre fram finns andra nötter att knäcka. Och skålen är välfylld. Hur sjukvårdssystemet ska utformas och utnämningen av en ny domare till Högsta domstolen nämner Erik Åsard som några av de allra viktigaste.

Republikanerna, som är i majoritet i båda husen i kongressen, vill avskaffa Obamacare som har gett sjukförsäkring till över 20 miljoner amerikaner. Det har också varit Trumps vallöfte. I ett första exekutivt beslut som president gav Trump ordern om att kostnaderna för Obamacare ska minskas så mycket som möjligt. Men ordern är inte skriven som att systemet ska bort omedelbart och det är heller inte klart vad som kommer istället. Eller när.

– Han har lovat ”repeal and replace”, alltså att ett nytt system ska införas samtidigt som det gamla fasas ut. Det är nog inte vad många republikaner i kongressen tänkt sig.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet