Foto: TT

Muren mot Mexiko påbörjas inom några månader

Uppdaterad
Publicerad

En omedelbar byggstart för muren mot Mexiko och tusentals fler poliser som arbetar med gränsbevakning och migration. Det var huvudpunkterna på den presskonferens som USA:s president Donald Trump höll på onsdagen på USA:s inrikessäkerhetsdepartement.

– En nation utan gränser är ingen nation. Idag får USA tillbaka kontrollen över sina gränser – får tillbaka sina gränser, säger Trump.

Strax innan har han dömt ut USA:s inrikessäkerhetsdepartement som verkningslöst. Inte för att det inte funnits vilja hos de anställda, utan därför att de anställda inte kunnat utföra sina arbetsuppgifter ordentligt.

– Men allt det kommer nu att förändras. Från och med nu ber jag er alla att verkställa USA:s lagar. De kommer att verkställas, och verkställas kraftfullt.

Mur och tusentals fler poliser

Under dagen har Trump undertecknat två dekret, som enligt honom själv ”kommer att rädda tusentals livs, miljoner jobb och miljarder och åter miljarder dollar”.

Det ena ger klartecken för en ”omedelbar” byggstart av den mycket kontroversiella mur mot gränsen till Mexiko. Det andra innebär kraftigt höjda anslag till polisen.

Trump anser öka antalet gränspoliseer med 5.000 tjänstemän. Han vill också tripplera antalet så kallade ICE-officers (U.S. Immigration and Customs) – det vill säga den särskilda polisstyrka som arbetar med migration och tullverksamhet – en styrka som idag uppgår till omkring 20.000 tjänstemän.

Mexiko ska betala

Tidigare, under en intervju med ABC News i Vita huset, sa Trump dock att muren ska börja byggas med de amerikanska skattebetalarnas medel, men att denna kostnad kommer justeras senare, när Mexiko gör en transaktion till USA. Enligt Trump ska muren beskostas av Mexiko till ”100 procent”.

Från att tidigare ha varit hård i tonen gällande murens resning – det att Mexiko ska stå för kostnaderna – är han under presskonferensen betydligt mjukare i sin framtoning.

– Jag vill understryka att vi kommer att jobba i samklang med våra vänner i Mexiko för att förbättra säkerheten och de ekonomiska möjligheterna på bägge sidor om gränsen. Jag beundrar djupt Mexikos folk, och jag ser fram emot att åter möta Mexikos president.

Krafttag mot karteller

En del i det arbete, som han menar kommer gynna bägge länder, består i att avväpna narkotikakarteller och få vapen- och pengaflöden ut ur USA att upphöra.

– Vi ska rädda liv på båda sidor om gränsen. Vi förstår att en stark och hälsosam ekonomi i Mexiko också gagnar USA.

Försvåra för flyktingar

Trump uppgav tidigare under dagen också att han kommer att bygga ytterligare flyktingförvar längs den amerikanska gränsen. Han förväntas också tillfälligt göra det svårare för de flesta flyktingar att komma till USA. Visum till personer från Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen kommer att stoppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.