USA:s president Donald Trump till vänster och tidigare FBI-chefenJames Comey till höger. Foto: TT

Trump om middag med Comey: Han sa att jag inte var under utredning

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med NBC säger USA:s president Donald Trump att han frågat den sparkade FBI-chefen James Comey tre gånger om han var under utredning för kontakter med Ryssland. Han säger sig ha ställt frågan bland annat under en middag.

– Jag frågade honom faktiskt, säger Trump i NBC-intervjun, och tillägger att han pratat med Comey en gång vid en middag och två gånger på telefon.

– Jag sa, är det möjligt att du kan låta mig få veta om jag är under utredning? Han svarade ”du är inte under utredning”, säger Trump till NBC.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Experter kritiska till tillvägagångssättet

Flera experter som NBC talat med menar att det här tillvägagångssättet är högst olämpligt.

– Utredningen kring Ryssland var långtifrån klar då och är det sannolikt inte än. Varken Comey eller någon annan kan veta vilka slutsatser den kan komma fram till. Comey kan inte ha sagt någonting som kan antyda att Trump skulle frikännas, säger Stephen Gillers, etikexpert vid New York University Law School.

Han fortsätter:

– Det enda Comey skulle kunna ha sagt – om han nu sagt något alls – är att den pågående utredningen till dags dato inte hade funnit några bevis på att Trump skulle ha gjort något kriminellt. Det skulle i så fall ha varit en anmärkningvärd sak att säga.

LÄS MER: Svensk expert: Det handlar om kopplingen mellan Trump och Ryssland

Enligt NBC är det förbjudet med kontakter mellan Vita huset och Justitiedepartementet (som FBI tillhör) angående pågående utredningar.

Den demokratiske kongressledamoten och tidigare åklagaren Adam Schiff – som är en av ledarna för underrättelseutskottets utredning om rysk inblandning i presidentvalet – uttrycker sig kritiskt på Twitter:

”@POTUS äter middag med Comey, som är orolig för sitt jobb. Trump frågar om han är under utredning. Och @POTUS tycker att det här är okej?”

Han skriver också: ”@POTUS borde inte ha frågat & Comey borde inte ha svarat, om det överhuvudtaget hände.”

Foto: SVT/Skärmdump

Trump får mothugg om Comey

I NBC-intervjun kallar Trump FBI-chefen för en ”showboat” och ”grandstander” (ungefär: publikfriare) och säger att det har varit kaos i FBI under hans ledning. Han får dock mothugg av bland andra Andrew McCabe, som efterträtt James Comey som FBI-chef. McCabe säger att Comey hade – och har – brett stöd inom FBI och att den stora majoriteten av de anställda hade en positiv relation till honom.

Trump säger också i intervjun att han stödjer en fullständig utredning angående rysk inblandning i senaste USA-valet.

LÄS MER: Trump: Ryssarna påverkade inte valet

New York Times skriver att James Comey bjöds in till en middag med Donald Trump I Vita huset bara en vecka efter att Trump svurits in som president. Det är oklart om det är samma middag som Trump pratar om, skriver NYT, men de båda ska bara ha ätit en middag ihop.

Comey: Trump ville ha lojalitet

James Comey menar nu att den där middagen förebådade det som senare hände, nämligen att Donald Trump gav honom sparken som FBI-chef. Enligt Comey ska Trump ha frågat honom om han ville lova att vara lojal med presidenten.

Det vägrade Comey, skriver New York Times, och försäkrade i stället att han alltid skulle vara ärlig mot presidenten, men inte ”pålitlig” i politiska mening. Han ska också ha fått frågan om lojalitet två gånger till under samma middag.

Detta berättar personer som Comey pratat med efter middagen i januari. Han hade då anförtrott dem vad som hänt på middagen, på villkor att de inte fick föra det vidare så länge han var chef för FBI. Men nu, när han har fått sparken, vill de berätta vad de fick veta, på villkor att de får vara anonyma, skriver New York Times.

FBI-chefer ska vara oberoende

New York Times nämner att Donald Trump, som aldrig tidigare haft ett offentligt ämbete, kanske inte kände till att FBI-chefer inte ska vara politiskt lojala. Det är just av den anledningen som kongressen på 1970-talet instiftade en lag om att FBI:s chefer ska sitta i tio år, för att de ska vara oberoende av vem som är president, enligt tidningen.

Sara Huckabee Sanders, som är Vita husets presstalesperson, bestrider uppgiftern om att presidenten ska ha krävt lojalitet av FBI-chefen.

– President Trump skulle aldrig ens nämna några förväntningar om personlig lojalitet, säger hon enligt New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet