Trump om utredningen: ”Alla vet att vi inte har gjort något fel”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump brottas just nu med sex rättsliga ärenden som drivs mot honom.

Enligt Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg är det den pågående utredningen av de så kallade Mar-Lago-dokumenten som kan ge allvarligast påföljder.

Nu kommenterar ex-presidenten själv den pågående processen, som bland annat innefattar misstanke om brott mot spionerilagen.

– Alla vet att vi inte har gjort något fel, säger han.

Trots att de rättsliga motgångarna har hopat sig mot Donald Trump har den förre presidenten under den senaste tiden hållit regelbundna valmöten inför sin stundande kampanj.

När han natten mot tordsag, svensk tid, talade kommenterade han den pågående utredningen gällande de hemligstämplade dokument som under en husrannsakan påträffades i Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida.

Där benämnde han det hela som en ”bluff”.

– Ni känner säkert till dokumentbluffen. Har någon hört talas om den? sade Trump under talet samtidigt som åhörarna applåderade.

– De bröt sig in i mitt hem fast alla vet att vi inte har gjort något fel, säger han.

”Fint hus”

Donald Trump sade vidare att tillslaget har genererat ”gratis publicitet för fem miljarder dollar” och syftade på valkampanjen. Han menade också att lyxhuset Mar-a-Lago ger ”bra tittarsiffror”.

– Folk säger att det är ett fint hus. Om det inte vore fint lät de nog bli, men det ger bra tittarsiffror med ett så fint hus, sade den tidigare presidenten.

Totalt pågår just nu sex rättsliga utredningar mot Donald Trump. Enligt Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot och USA-kommentator på Sveriges Radio, är det just Mar-a-Lago-dokumenten och den om hans eventuella inblandning i stormningen av Kapitolium som kan ge de allvarligaste påföljderna.

”Kan ha brutit mot spionerilagen”

– Mar-a-Lago-utredningen skulle jag säga är just nu den tyngsta då det är den som kan ge potentiellt strängast straff. Det handlar om att Trump tog med sig en massa dokument ner till residenset i Florida från tiden som president, och det är något som bryter mot lagarna om hur man hanterar regeringsdokument, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg i SVT:s Morgonstudion.

– Dessutom anses en del av dokumenten han tog med sig vara så pass känsliga att han kan ha brutit mot spionerilagen, säger hon.

Enligt Lindberg är det unikt att en tidigare president i USA misstänks för så till antalet många brott. Samtidigt har det varit tyst från den republikanska partiledningen.

– Partiet sluter upp bakom Donald Trump. Och de republikanska väljarna sluter upp i hög grad. När man tittar på opinionsmätningarna är det en majoritet av de republikanska väljarna som tror på Trumps ogrundade anklagelser om valfusk, säger hon.

Rättstvisterna mot Donald Trump

Mar-a-Lago-dokumenten (Justitiedepartementet)

Stormningen av Kapitolium (Justitiedepartementet)

Ekonomibrott (Manhattanåklagare)

Bedrägeriåtal (New York)

Inblandning i presidentvalet (Georgia)

Stormningen av Kapitolium (Representanthuset)

Källa: SVT:s Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.