Häver Trumps restriktioner. Foto: Rebecca Blackwell

Donald Trump får full tillgång till Facebook och Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump får åter full tillgång till sina konton på Facebook och Instagram, meddelar moderbolaget Meta.

Enligt Meta hävs avstängningen för att upprätthålla en jämlikhet mellan presidentkandidaterna inför höstens val.

– Vi har alltid ansett att amerikaner ska kunna höra vad de som vill leda landet har att säga. Det vill vi inte stå i vägen för, säger Metas ansvarige för globala frågor, den tidigare brittiske vice premiärministern Nick Clegg till Axios.

Trump stängdes av efter attacken mot Capitolium i Washington den 6 januari 2021. I januari 2023 återinfördes hans konton på Facebook och Instagram, men med fortsatta restriktioner. Bland annat har den tidigare presidenten inte fått annonsera på plattformarna, vilket han nu kommer att tillåtas göra.

Inaktiv på X

Efter stormningen av Capitolium bannlystes Trump även från Twitter, numera X. Där släpptes han dock in igen under 2022 efter att Elon Musk tagit över som ägare i bolaget, men Trump själv har inte varit intresserad av att komma tillbaka till plattformen.

Trump har enbart postat ett enda inlägg sedan återkomsten, den så kallade mugshot-bilden som togs i samband med att han åtalades för att ha försökt påverka valresultatet 2020.

I stället använder sig Trump av sin egen plattform, Truth Social, som han lanserade efter att ha blivit utslängd från de största sociala mediekanalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.