Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi: I dag fick vi inblick i taktiken. Foto: TT/AP/SVT

Trumps advokat: Inget fel att försöka påverka ett val

Uppdaterad
Publicerad

”Det är inget fel med att försöka påverka ett val. Det kallas demokrati”.

Så sa Donald Trumps advokat i rätten i dag, där både försvaret och åklagarsidan höll sina öppningsanföranden.

Trump står anklagad för att ha mörklagt utbetalningar till personer som hotade med att gå ut med känslig information om honom i samband med valet.

Först ut i vittnesbåset var en tidigare chef för en tabloidtidning i New York. Han ska ha varit en del av en arbetsgrupp som letat reda på personer som sitter på känsliga uppgifter om Donald Trump – och sedan betalat dem för att hålla tyst.

Betalade ex-porrstjärna

Enligt åklagarsidan ska Trumps kampanj under valrörelsen 2016 bland annat ha betalat den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford för att tiga om en påstådd affär hon ska ha haft med Trump.

Enligt Colangelo varnade tabloidtidningen National Enquirer Trumps dåvarande advokat Michael Cohen för att Clifford ville gå ut med anklagelser om en sexuell relation med Trump.

– På Trumps uppdrag förhandlade Cohen fram ett avtal om att köpa Daniels berättelse för att förhindra att amerikanska väljare skulle få höra den berättelsen före valdagen, säger Colangelo.

Advokaten: ”Det kallas demokrati”

Det här menar Trumps advokat, Todd Blanche, inte är några konstigheter.

– Det är inget konstigt med att ingå ett sekretessavtal, ska han ha sagt i sitt öppningsanförande enligt Politico.

– Spoiler alert: Det är inget fel med att försöka påverka ett val. Det kallas demokrati.

Nu väntar omkring sex veckors förhandlingar. Åtalet är ett av fyra som väckts mot USA:s tidigare president. Donald Trump nekar fortsatt till brott i samtliga fall.

Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i videon ovan om vilka taktiker åklagarsidan och försvaret väntas använda sig av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.