Dox: The Steal – hotet mot den amerikanska demokratin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vita husets forna presschef varnar för nya upplopp om Donald Trump förlorar det kommande valet. Foto: SVT/Dox: The Steal – hotet mot den amerikanska demokratin

Trumps forna medarbetare varnar: ”Mycket farlig situation inför valet”

Uppdaterad
Publicerad

Alyssa Farah Griffin var Vita husets presschef i slutet av 2020, då Trumps beskyllningar om valfusk till slut kulminerade i stormningen av Kapitolium.

Nu varnar hon för vad som kan hända om Trump förlorar presidentvalet igen.

– Tanken att han den här gången skulle ta det som en man och erkänna att han förlorade är bara löjlig, säger hon i Dox: The steal.

Tiden mellan att Donald Trump förlorade presidentvalet i november 2020 och att den nya presidenten formellt valdes in i början av januari 2021, började ett brev cirkulera bland personalen i Vita huset.

I brevet ska det ha stått att alla som ertappades med att börja söka nya jobb eller skicka ut sitt CV skulle avskedas – eftersom de därigenom skulle erkänna att Donald Trump hade förlorat valet. Det berättar Alyssa Farah Griffin, före detta presschef i Vita huset, i den nya dokumentären Dox: The Steal – hotet mot den amerikanska demokratin.

USA-val 2024

Alyssa Farah Griffin är en av flera personer som jobbat nära Trump och nu berättar hur han drev sina anklagelser om valfusk, vilket sedan kulminerade i upploppet i Kapitolium den 6 januari 2021. Dåvarande justitieministern Bill Barr befann sig också mitt i händelsernas centrum:

– En dag fanns det ett påstående som alla pratade om, och när det avfärdades dök ett nytt upp nästa dag, säger han.

Donald Trumps försöka att upphäva valresultatet 2020 har sedan dess resulterat i ett åtal som fortfarande bearbetas. Trump slår ifrån sig anklagelserna om brott och har bland annat kallat målet en ”häxjakt”.

Donald Trump kan ifrågasätta valet igen

I dokumentären höjs varningar om att Donald Trump kan driva samma sak om han förlorar presidentvalet igen – och att det skulle kunna hota demokratin. Bland annat Greg Jacobs, dåvarande vicepresidentens rådgivare:

– USA:s president innehar det mäktigaste ämbetet enligt vår konstitution, och där är karaktär allra viktigast. Man bör aldrig sätta någon i det ämbetet som man inte litar på kommer att följa konstitutionen och lagen. Det skulle kunna innebära slutet för republiken, säger han i Dokument utifrån: The Steal – Hotet mot den amerikanska demokratin.

Se Dox: The Steal – hotet mot den amerikanska demokratin på SVT Play eller på SVT2 den 15 oktober klockan 22:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet