Reporter till vänster och till höger en fejkad AI-bild på Trump med anhängare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är AI-bilderna som föreställer Donald Trump med afroamerikanska väljare. Foto: SVT/X

Trumpsupportrarnas trick för att locka svarta väljare: Sprida AI-genererade bilder

Publicerad

Bilder som sprids i sociala medier påstås föreställa Donald Trump tillsammans med svarta supportrar.

Men bilderna fejk, avslöjar en granskning gjord av BBC.

Donald Trump har öppet försökt att locka över afroamerikanska väljare till Republikanerna. En väljarskara som sägs ha varit nyckeln till Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.

Nu har BBC i en granskning upptäckt dussintals AI-genererade bilder i sociala medier, föreställande presidentkandidaten tillsammans med svarta väljare. Bilder som sprids av Trumpanhängare för att porträttera Trump som populär i den väljarskaran.

Cliff Albright, som är medgrundare för organisationen Black Votes Matter, pekar på en politisk taktik att sprida desinformation, som han menar även förekom i det senaste presidentvalet.

– Det har gjorts dokumenterade försök att rikta desinformation till svarta grupper igen, speciellt mot de yngre svarta väljarna, säger Albright till BBC.

Det finns inga bevis för att fejkbilderna är kopplade till Trumps presidentkampanj.

1,3 miljoner visningar

En AI-genererad bild som har fått över 1,3 miljoner visningar på plattformen X, föreställer Trump posera med unga svarta manliga väljare på en veranda.

Bilden skapades från början av ett satirkonto men har fått stor spridning med nya falska bildtexter. Ett falskt påstående gör gällande att Trump stannade sin kortege för att slå sig ner med de unga männen.

BBC har inte stött på liknande bilder på Joe Biden. De AI-bilder som sprids på den nuvarande presidenten visar istället honom med andra världsledare, som till exempel Rysslands president Vladimir Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.