Foto: TT

Tuffa frågor i USA:s HD om bröllopstårta

Uppdaterad
Publicerad

Kan en bagare vägra leverera en bröllopstårta till ett samkönat par med hänvisning till sin kristna tro – eller bryter han då mot anti-diskrimineringslagar? När den uppmärksammade dispyten från Colorado togs upp i USA:s högsta domstol, var det inför en delad domstol.

Ytterst handlar ”bröllopstårte-fallet”, som det kallas i USA, om hur principen om allas likhet står sig gentemot landets grundlagsskyddade religionsfrihet. Till slutet av juni nästa år måste domstolens nio domare i Washington DC, fem konservativa och fyra liberala, ha fattat sitt beslut.

Under drygt en timmes tid ställde den konservative domaren Anthony Kennedy – samtidigt en förkämpe för homosexuellas rättigheter – tuffa frågor kring den kristna bagaren Jack Phillips vägran att göra en bröllopstårta till det samkönade paret Charlie Craig och David Mullins. Om bagaren får rätt kan det leda till att allt fler yrkesutövare kan vägra utföra tjänster åt homosexuella med hänvisning till sin tro, fruktar Kennedy och får medhåll av den liberale domaren Elena Kagan.

Ömsesidig tolerans

Samtidigt ifrågasatte Kennedy vilken inställning den civilrättsliga kommission i Colorado som tidigare dömt till bagarens nackdel, har till religion, rapporterar Reuters.

– Tolerans är grundläggande i ett fritt samhälle. Tolerans är som mest meningsfull när den är ömsesidig, sade Kennedy.

Under tiden som parterna argumenterade för sin sak, demonstrerade hundratals människor från båda sidor utanför, enligt AP.

”Fri att skapa konst”

Det var 2012 som Jack Phillips, som äger Masterpiece Cakeshop i Lakewood i Colorado, vägrade att göra en tårta till det samkönade parets bröllopsfest. Phillips, som ser sig själv som en konstnär, har i flera domstolar argumenterat för att han inte kan tvingas göra konst som strider mot hans religion.

– Varje amerikan borde vara fri att välja vilken konst de vill skapa och vilken konst de inte vill skapa utan rädsla för orättvisa bestraffningar från staten, sade Phillips nyligen vid ett massmöte med grupper som stödjer honom, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland dessa finns konservativa politiker och religiösa organisationer.

Bredd i argument?

Det samkönade paret, Charlie Craig och David Mullins, har en rad medborgarrättsorganisationer och hbtq-grupper på sin sida. De hävdar att de utsatts för diskriminering – och att religion inte kan användas för att göra undantag från anti-diskrimineringslagar. Hbtq-grupperna oroar sig för att argumentet om konstnärlig frihet kan appliceras på det mesta – från läkartjänster till florist- och läraruppdrag – om Phillips får rätt.

Sommaren 2015 blev samkönade äktenskap lagligt i hela USA, genom ett beslut i domstolen. Tio miljoner homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queerpersoner beräknas bo i USA.

Bakgrund: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som ”konservativa” eller ”liberala” menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Den senaste domaren som tillsattes i våras var Neil Gorsuch, som nominerades av president Donald Trump. med honom anses de konservativa domarna ha ett övertag med 5-4.

Källa: Supremecourt.gov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.