Foto: Privat

Tunisiska studenter gör en app mot sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Egypten, Indien och USA – listan på länder där appar lanserats med syfte att öka säkerheten för kvinnor kan göras lång. Allt för att de ska kunna känna sig trygga på gator, i hemmen och på sina arbetsplatser.

– Många utsätts för sexuella trakasserier samtidigt som de inte känner till sina rättigheter eller den hjälp som finns att få, säger Salma Belhassine, en av studenterna bakom en ny app i Tunisien.

Enligt en studie från 2016 har mellan 70 till 90 procent av Tunisiens alla kvinnor utsatts för sexuella trakasserier.

Det har fått en grupp studenter att skapa appen Safe'Nes. Appens namn är en hopslagning av det engelska ordet för säkerhet – safe – och det arabiska ordet för människor, nes. Och funktionerna är tre. 

– Är man till exempel på väg hem och känner sig otrygg kan man via appen skicka karta över där man befinner sig så kan en person du känner ”följa” dig hem. Den personen får också en notis när du är framme eller om du skulle byta rutt, säger Salma Belhassine till SVT Nyheter.

Flera funktioner

Utöver detta ska man kunna rapportera sexuella trakasserier eller annan typ av våld som antingen man själv utsatts för eller bevittnat. Detta kan göras anonymt och man får också tips på människorättsorganisationer, advokater, sjukhus och polisstationer som finns i närheten av där man befinner sig, berättar hon.

Det var förra året som idén till appen mot sexuella trakasserier kom till. Foto: Privat

Flera lagändringar de senaste åren

Tunisien har länge setts som det progressiva landet i regionen när det kommer till kvinnors rättigheter. Och på senare år har flera länder i regionen infört lagändringar till kvinnornas favör. Förra året röstade till exempel det tunisiska parlamentet igenom en lag som gör våld mot kvinnor, i all dess form, olagligt.

– Tunisien har tagit jättestora steg men problemet har alltid varit hur man ser på den här typen av övergrepp. Vissa poliser tycker till exempel inte att man kan vara ett offer för det.

– Vissa har dessutom blivit sexuellt trakasserade när de försöker anmäla en händelse, säger Salma Belhassine.

”Vi vill få folk att stå upp för sig själva”

Appens tredje funktion är mer av förebyggande karaktär berättar Salma Belhassine. Det ska finnas en lista över ens rättigheter, en karta över alla platser som app-användarna har rapporterat från samt självförsvarsvideor. 

– Vårt huvudsakliga mål är att få folk att stå upp för sig själva och sina rättigheter, säger Belhassine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.