Till vänster: Spritflaskor hänger på en pinne. I bakgrunden syns en nallebjörn, en soffa och människor som spelar biljard. Till höger: Blond kvinna med långt hår iklädd tjock svart jacka står utomhus på en gata med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är ett känt fenomen”. SVT:s Tilde Lewin om hur vanligt det är med metanolförgiftad alkohol i Laos och Sydostasien. Foto: SVT

Turister dog efter misstänkt metanolförgiftning i Laos: ”Känt fenomen”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningar pågår sedan minst sex unga turister avlidit efter misstänkt metanolförgiftning i Laos. UD har uppdaterat sina reseråd med en varning för cocktails och drinkar.

– Rådet är i princip ”drick ingenting om du inte öppnat flaskan själv”, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Elva personer befinner sig fortfarande på sjukhus och sex personer har avlidit efter att ha druckit cocktails i turistorten Vang Vieng i Laos den 11 november. Bland de döda är två 19-åriga australienskor och två 20-åriga danskor.

– Utredningarna är inte klara men man misstänker metanolförgiftning. Två av flickorna vårdades på sjukhus i Thailand och enligt Läkare utan gränser har det skickats prover som pekar på metanolförgiftning, säger Tilde Lewin.

Populär turistort

Ägarna till vandrarhemmet Nana Backpacker Hostel där flera av de drabbade bodde och drack drinkar innan de insjuknade har gripits och en polisutredning av vad som hänt pågår.

Vang Vieng ligger vid en vacker flod mitt i regnskogen. Turismen är inriktad på äventyrssport och fest. Men det finns en historia, det är inte första gången som det rapporteras om metanolförgiftning från orten, berättar Tilde Lewin.

– Det här är ett känt fenomen i Syd- och Sydostasien. Läkare utan gränser rapporterar om minst 300 dödsfall bara de senaste tolv månaderna.

Reseråd till Laos uppdaterade

Svenska UD har uppdaterat sina reseråd för Laos med en varning för metanolförgiftning: ”Var försiktig med att dricka alkohol, särskilt cocktails och drycker som innehåller sprit som kan ha blivit förfalskad med skadliga ämnen.”

Om metanol blandats i alkoholen ute på barerna eller i samband med tillverkningen är oklart, säger Tilde Lewin.

– Man vet inte om det är folk som har förgiftat drinkarna med metanol för att de ska bli starkare, vilket är oerhört farligt eftersom även små mängder metanol kan vara dödligt. Eller om det sker vid produktionen av sådan här hemmatillverkad alkohol.

Metanolförgiftning

Metanol är en giftig alkohol som används i industri- och hushållsprodukter som till exempel förtunningsmedel, frostskyddsmedel och lack.

Så lite som 25 milliliter metanol kan vara dödligt.

Metanol, som är färglöst, är svårt att upptäcka i drycker. Att se, känna eller smaka skillnad mellan vanlig drickbar sprit i form av etanol och den farliga metanolen är omöjligt. Men det är inte alla som förstår farorna, så i bland annat Asien är det inte helt ovanligt med tragedier i samband med att billig metanol använts till drinkar.

Kriminella uppges även använda det i alkoholtillverkning för att få en högre alkoholnivå till ett lägre pris.

Det kan ta upp till 24 timmar för offren att börja visa tecken på metanolförgiftning. Symtomen är illamående, kräkningar och buksmärtor som kan övergå i hyperventilation och andningssvårigheter.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.