Fagradalsfjäll har blivit en turistmagnet. Foto: TT/AP

Turister flockas vid Islands bubblande vulkan

Publicerad

Vulkanturismen blommar på Island. Efter utbrottet i Fagradalsfjäll flockas nyfikna besökare i närheten.

– Man kan verkligen känna kraften från moder jord, säger Benjamin Hayes, utbildningschef vid Hawaiis vulkannationalpark i USA till National Geographic.

Vulkanutbrottet i Fagradalsfjäll i Island har blivit en turistmagnet. Området ligger bara omkring fyra mil sydväst om huvudstaden Reykjavik och är relativt lättillgängligt.

Sedan utbrottet den 19 mars har tiotusentals nyfikna tagit sig till området, och nu finns planer på att bygga ut vägar och vandringsleder i närheten av vulkanen, rapporterar Sveriges Radio.

Relativt säkert utbrott

Utbrottet i Fagradalsfjäll är relativt säkert att bevittna även på relativt nära håll. Men annars kan vulkanturism innebära fara för livet om man inte har full kontroll över vad man ska göra.

– Om man har grundläggande kunskaper kan man titta på utbrott ganska säkert. Vi har tur, för de allra vackraste utbrotten, som på Hawaii, Island och italienskas Stromboli, tillhör samtidigt inte de mest explosiva, säger den amerikanska geologen Rosaly MC Lopes till National Geographic.

Hon varnar dock för att slappna av och inte följa råden. När Etna på Sicilien fick ett utbrott 1987 omkom två närgångna åskådare. Och 2019 miste över 20 människor livet och många brännskadades svårt när vulkanen White Island, Whakaari, i Nya Zeeland fick ett utbrott.

”Perfekt turistattraktion”

De riskerna tros inte föreligga i Island, där det alltså ska byggas nya leder. För Fagradalsfjäll tros spruta ut lava länge än, antagligen längre än de pågående coronanedstängningarna. Det senaste utbrottet i området, för 800 år sedan, höll på i 30 år.

– Det är en perfekt turistattraktion, bara man inte går för nära, säger vulkanologen Thorvaldur Thórdarson vid Retill Sky och jämför med Pu'u 'O'o på Hawaii, vars utbrott 1983 pågick i 35 år.

– Det kan sluta i morgon, eller så pågår det ett par decennier.

Den här sortens vulkanturism är inte unik för Island, tvärtom har en lång rad platser med vulkanisk aktivitet sett ett inflöde av turister efter utbrott eller bara misstankar om utbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.