Terrorgruppen IS har tagit på sig attentatet vilket är ovanligt, även om gruppen anses ligga bakom flera av de stora attentaten mot civila mål i Turkiet förra året. Tre av dom i Istanbul.
Orsaken till IS tydliga markering den här gången tros vara de hårda attacker som utförs av ryska och turkiska trupper mot IS-ställningar i Al-Bab i Syrien. IS känner sig hårt trängda där och det är ett viktigt område.
Om nyårsattacken var en varning från IS så lyssnade inte president Erdogan. Turkiet och Ryssland har dagen efter dådet i Istanbul ökat sina attacker mot IS i Syrien.
Den politiska makten alltmer auktoritär
Läget i Turkiet har hårdnat och alla känner av den ökande terrorn, kriget i Syrien och flyktingkrisen. Kuppförsöket i somras vred upp oron ytterligare och massgripanden och fängslanden av oppositionella och journalister har gjort att yttrandefrihet och demokrati beskurits.
Motsättningarna i samhället har ökat men det kommer inte alltid upp till ytan. Den politiska makten blir alltmer auktoritär och få vågar ha en avvikande mening när jakten på politiska fiender och terrorister pågår.
Kritiska bedömare menar att det är en hårdför politik av president Erdogan som dragit in Turkiet i en våldsspiral. Turkiet har återupptagit en militär krigföring mot det kurdiska PKK och de har svarat med hårda attacker. Det har lett till stor förstörelse och många döda i de östra delarna av Turkiet.
Turkiet klämt mellan olika starka krafter
Erdogan gick också in i Syrien i somras för att försvara turkiska intressen. Främst för att förhindra att kurderna skapar sig en egen stat där, men man har också slagit mot IS för att förhindra att de kontrollerar stora områden vid den turkiska gränsen.
Turkiet har tidigare försökt föra en neutral politik mot sina grannar, men kriget i Syrien och de grupper som är verksamma där har ändrat den linjen. Först ville man få bort Syriens Assad för att få ett slut på kriget men nu verkar man ha bestämt sig för att satsa på en allians med Ryssland för att ändra krigets utgång.
Turkiet är klämt mellan olika starka krafter när det gäller kriget i Syrien, som Ryssland, Iran, USA och flera gulfstater. Det finns inga enkla lösningar på konflikten och det spär på oron och motsättningarna i grannlandet Turkiet. De religiösa och politiska skiljelinjerna blir också allt skarpare i Turkiet kanske något som hela regionen känner av.