Erdogans utrensningar fortsätter efter militärens misslyckade statskupp den 15 juli. Tidigare i veckan utfärdades arresteringsordrar för 42 journalister, varav 16 av dem har tagits in för förhör, skriver AP.
Nu rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Anadolu att arresteringsordrar har utfärdats för ytterligare 47 journalister. Det rör sig om journalister, bland annat chefer, som tidigare arbetade på tidningen Zaman.
– Åklagarna är inte intresserade av vad enskilda krönikörer har skrivit eller sagt. För tillfället resonerar man som så att framträdande anställda vid Zaman sannolikt har ingående kännedom om Gülennätverket och att det kan gynna utredningen, uppger en tjänsteman som vill vara anonym enligt Reuters.
En del av journalisterna är kända vänsteraktivister, som inte delar Gülenrörelsens religiösa världsbild, uppger Reuters.
Turk-svensk journalist gripen
Hittills ska minst en av dem ha frihetsberövats, den förre krönikören Sahin Alpay. Polisen genomsökte hans hem i Istanbul i över två timmar tidigt på onsdagsmorgonen. Alpay fördes ut ur sitt hem av polis och fick då frågan av en journalist på nyhetsbyrån AP om varför han frihetsberövades.
– Jag vet inte. Jag hoppas jag få reda på det nu, sade Sahin Alpay som sedan fördes in en polisbil.
Även hans dator beslagtogs och stoppades i bilens baklucka.
Sahin Alpay har bott i Sverige i flera år och talar svenska. Han är statsvetare och har doktorerat på Stockholms universitet. I Turkiet har han en lång karriär som kolumnist och redaktör på flera tidningar, skriver Journalisten.
Minns honom som barn
Enligt författaren Kurdo Baksi kom Sahin Alpay till Sverige några år efter militärkuppen i Turkiet 1971 och stannade fram till tidigt 1980-tal.
– Han flyttade tillbaka till Turkiet och jobbade på olika dagstidningar. Han är en mycket känd röst i Turkiet och har en lysande penna. Senast skrev han krönikor i Zaman fram till mars då regeringen tog kontroll över tidningen. Numera är det en propagandatidning för Erdogan, säger han till SVT Nyheter.
Kurdo Baksi säger att hans familj umgicks med Sahin Alpay och att han minns honom som barn.
– Han var en av de få som vågade skriva ordet kurd i turkiska tidningar redan på 1980-talet. I min lilla värld är han en stor förebild. Han vågar skriva det han tänker och känner.
Kurdo Baksi har haft kontakt med en av Sahin Alpays närmaste vänner efter gripandet.
– Det senaste är att han anklagas för samröre med Erdogans rival Gülan. Han har sagt till en kompis att han inte vet exakt vad han anklagas för och att det inte finns något färdigt förundersökningsmaterial mot honom, säger han.
– Han mår inte så bra, eftersom han inte fått ta med sig de viktiga mediciner som han tar varje dag, fortsätter Kurdo Baksi.
Togs över i mars
Tidningen Zaman togs över av myndigheterna i mars efter en polisräd.
Den turkiska regimen har stängt av, gripit eller utreder över 60.000 personer efter kuppförsöket.