Turkiet vill se Sverige ta konkreta åtgärder för utlämningarna. Foto: Erdem Sahin/TT

Turkiet kräver mer av Sverige för Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström menar att det görs framsteg i Nato-förhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet. 

Men Turkiet är fortfarande inte övertygat. 

– Det finns ännu ingen konkret utveckling i frågor som utlämning och frysning av terroristtillgångar, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, enligt AP.

Turkiets utrikesminister kräver återigen fler konkreta åtgärder från Sverige och Finland för att landet ska godkänna ländernas Nato-ansökan. Utrikesminister Tobias Billström (M) sa efter mötena mellan ländernas utrikesministrar i Bukarest att det gjordes framsteg men från turkiskt håll låter det inte lika optimistiskt.

– Dessa två länder har vidtagit vissa åtgärder för att uppfylla sina skyldigheter. Vi ignorerar inte de åtgärder som vidtagits. Dock finns det ännu ingen konkret utveckling i vissa frågor som utlämning [red. anm. av misstänkta personer som Turkiet efterlyser] och frysning av terroristtillgångar, sa Mevlüt Cavusoglu, enligt AP.

Sverige och Nato

Folket och parlamentet måste övertygas

Enligt Natochefen Jens Stoltenberg har Sverige och Finland levererat vad som krävs för att få gå med i den militära alliansen. Men Turkiet vill fortfarande se mer från länderna. 

– Vi påminde om att det i slutändan är det turkiska folket och det turkiska parlamentet som måste övertygas, säger Cavusoglu enligt AP. 

Sverige och Finland har tidigare kritiserats av Turkiet för att inte ta hotet från kurdiska militanter och andra grupper på allvar. 

– Vi behöver fortfarande se deras genomförande. Vissa lagar kommer att träda i kraft med det nya året, säger Cavusoglu enligt AP. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet