Turkiet har bland annat tidigare anklagat Sverige för att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. Turkiet vill också att Sverige offentligt fördömer den syriska grenen YPG, som Turkiet menar agerar täckmantel för PKK.
På tisdagen kom den turkiska utrikesminister Mevlüt Cavusoglu med en ny uppmaning:
– Finland och Sverige borde ändra sina lagar om det behövs för att möta Turkiets krav och vinna stöd för att gå med i Nato, sade han och upprepade hotet om att lägga in sitt veto mot att ansluta länderna, rapporterar Reuters.
Länderna behöver ta itu med säkerhetsrisker
Cavusoglu konstaterade att Turkiet har gett de finska och svenska delegationerna som besökt Ankara dokument som beskriver Turkiets krav. Och han förväntar sig nu att länderna ska ta itu med säkerhetsproblemen mot terrorism.
– Är våra krav omöjliga? Nej. Vi vill att de ska stoppa sitt stöd för terrorism, sade Cavusoglu i en intervju med den statligt ägda Anadolu Agency och tillade att de var medvetna om att vissa av kraven kräver att lagar ändras.
– De (Sverige och Finland reds. anm.) uttryckte det så här: ”eftersom vi är långt borta från regioner med terrorister är våra lagar utformade utifrån det” Ja, då måste du ändra dem, sade Cavusoglu och menade att det i Sverige är lagligt för vem som helst, inklusive terrorister, att demonstrera och organisera sig – då krävs en lagändring.
Linde: ”Ser fram emot att stärka vår bilaterala relation”
Sverige och Finland har varit tydliga med att länderna fördömer terrorism och att länderna är öppna för fortsatt dialog med Turkiet.
-Jag kan konstatera att riksdagen igår beslutade om den nya terroristbrottslagen som träder ikraft den 1 juli. Den nya lagen är ett mer effektivt regelverk givet det säkerhetsläge som råder. Det är den största översynen inom det här området på trettio år, kommenterar utrikesminister Ann Linde Turkiets krav.
– Fler personer som utgör kvalificerade säkerhetshot kommer att kunna bli utvisade. Straffen för så gott som alla brotten skärps. När det gäller kriminaliseringen är en av de viktigaste förändringarna att alla uppsåtliga brott och försök till brott kan vara terroristbrott, förutsatt att de allvarligt kan skada ett land eller en mellanstatlig organisation och begås med terrorismsyfte, skriver Linde till SVT och tillägger:
– Vi ser fram emot att stärka vår bilaterala relation till Turkiet, inklusive inom kampen mot terrorism.