Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndag, dagen före Natotoppmötet i Vilnius, möts statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan igen. Hör tidigare Turkietambassadören Michael Sahiln om sannolikheten för ett turkiskt ja till Sveriges Natoansökan i klippet. Foto: NECATI SAVAS/EPA/TT

Turkietkännaren: Positivt Natobesked i Vilnius sannolikt

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om Ulf Kristerssons möte med Erdogan före Nato-toppmötet i Vilnius nästa vecka ökar sannolikheten för att Turkiet släpper in Sverige i Nato i närtid, menar Michael Sahlin, före detta svensk ambassadör i Turkiet.

– Sannolikheten för ett hyfsat positivt besked i Vilnius är mer än 50 procent, säger han.

Under torsdagens möte mellan Turkiets, Finlands och Sveriges utrikesministrar bestämdes att ytterligare ett möte ska hållas måndagen den 10 juli. Denna gången på högsta nivå, mellan Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Erdogan hade inte gått med på ett sådant möte om han inte tyckte att det fanns något att förhandla om, säger Michael Sahlin, före detta svensk ambassadör i Turkiet.

Sverige och Nato

Skilda uppfattningar

Utöver mötesbeskedet var det något annat som fångade Michael Sahlins uppmärksamhet. Synen på torsdagens möte, som av Sverige beskrivs som ett tydligt steg framåt, verkar skilja sig åt.

– När Turkiets utrikesminister Hakan Fidan höll en presskonferens efter mötet lät det annorlunda. På honom lät det som att de trampade vatten och att förhandlingarna inte hade lett någonvart, säger Michael Sahlin och fortsätter:

– Det bekräftade min farhåga om att Turkiets syn på saken fortfarande var mycket mer negativ.

Goda utsikter för Nato-ja i Vilnius

Trots de många osäkerheterna talar mycket av det senaste dygnets händelser för att en förändring kan vara på väg i Turkiets inställning till Sveriges Natomedlemskap, enligt Michael Sahlin.

– Om jag ska försöka sätta en siffra på chansen på ett positivt Natobesked i Vilnius så tror jag att sannolikheten för ett hyfsat positivt besked i Vilnius är mer än 50 procent. Med positivt besked menar jag något som gör att den svenska Natoansökan tar ett tydligt och trovärdigt steg framåt.

Hör Michael Sahlins analys av Natoläget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet