Turkiets krav för att släppa in Sverige i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland har ansökt om medlemskap i Nato. Samtidigt hotar Turkiet med att hindra de nordiska länderna från att bli fullvärdiga medlemmar om de inte lever upp till en rad krav.

– Jag tror att Sverige kommer att behöva kompromissa, säger Turkietkännaren Paul Levin till SVT Nyheter.

Turkiet har bland annat anklagat Sverige för att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. Till Bloomberg säger högt uppsatta turkiska tjänstemän att Turkiet också vill att Sverige offentligt fördömer dess syriska gren YPG, som Turkiet menar agerar täckmantel för PKK. 

Turkiet har också framfört krav på att Sverige och Finland ska utlämna totalt 33 personer med påstådda kopplingar till PKK och den så kallade Gülenrörelsen. Det rapporter Reuters med hänvisning till statlig medier i Turkiet.

Enligt Paul Levin figurerar uppgifter om en lista på elva personer.

– Om Sverige skulle bestämma sig för att utvisa ett antal personer får det väldigt stora konsekvenser för dem. Det finns kurder i Sverige som är oroliga över att bli lämnade i sticket, säger han.

Vapenexport

Trots att vapenhandeln mellan Sverige och Turkiet är minimal kräver man också att Sverige upphäver de vapenexportrestriktioner som Sverige, tillsammans med andra EU-länder, införde i samband med Turkiets invasion i Syrien 2019.

Enligt Bloombergs källor kommer Turkiet inte att acceptera länder som blockerar vapenaffärer med dem och landets utrikesminister, Mevlüt Cavusoglu, har också sagt att vapenrestriktionerna går emot ”andan” i en försvarsallians.

Kommer Turkiet lyckas få igenom kraven?

– Jag tror att Sverige kommer att behöva kompromissa, men det är också svårt för socialdemokratin som just har genomgått en inre omvändning där ett av motargumenten mot ett svenskt Natomedlemskap har varit att Sverige skulle frånhända sig möjligheten att stå upp för just sådana grupper som de här kurderna. Att överge dem kan bli svårt, säger Paul Levin.

– Samtidigt är det så att ett Natomedlemskap för Sverige är väldigt viktigt. Det är en fråga som har att göra med rikets säkerhet, så det finns också tryck på regeringen att faktiskt göra vissa eftergifter.

Högt spel

Enligt Paul Levin har Turkiet redan dåliga relationer med många av Natoländerna och om landet väljer att stoppa utvidgningen, som är av stor betydelse för Nato, riskerar Turkiet att bli ännu mer isolerat.

– Det är ett ganska högt spel som Turkiet spelar, säger han.

Hör Paul Levin berätta mer om de turkiska kraven och vad de innebär för Sverige i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.