SVT:s Turkietkorrespondent, bild på turkiska ambassaden i Washington D.C

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om hur Fethullah Gülens död kan påverka framåt. Foto: SVT

Turkiska medier: Erdogankritikern Gülen död

Uppdaterad
Publicerad

Den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen har dött 83 år gammal. Han har ofta beskrivits som president Recep Tayyip Erdogans ärkefiende.

Nu bekräftas dödsfallet även av regeringen.

– Fetullah Gülens död kan påverka relationen mellan Turkiet och USA, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Enligt regeringsvänliga Daily Sabah uppges Gülen, som ska ha haft hälsoproblem under en längre tid, ha dött i en ospecificerad hjärt- och kärlsjukdom. Uppgifterna bekräftas även av Turkiets utrikesminister, rapporterar Reuters.

Gülen var tidigare Erdogans allierade och hjälpte dennes AK-parti till seger i tre val. Han anklagades senare för att försöka störta presidenten och bygga upp ”en stat i staten”.

– Här i Turkiet beskrivs Fethullah Gülen som ondskan själv, säger Tomas Thorén.

Har nekat till anklagelserna

Presidenten hävdar att det var Gülen – som sedan 1999 var bosatt i USA – som låg bakom försöket att genomföra en statskupp i Turkiet 2016.

Över 250 människor dödades under kuppförsöket 2016 och många fler skadades. Många var civila som hamnade i korselden mellan upprorsmakare och lojala säkerhetsstyrkor. Exakt hur kuppen planerades och vilka som stod bakom den är fortfarande oklart.

Predikanten nekade hela tiden till anklagelserna, men Turkiet har gått hårt åt alla som kan kopplas till honom

Relationen till USA

Turkiet har krävt att få Fethullah Gülen utlämnad, vilket USA vägrat. 2017 blev Gülen även av med sitt turkiska medborgarskap, enligt AFP.

Den så kallade Gülenrörelsen har terrorklassats av Turkiet. Hundratusentals människor som anklagats för samröre med rörelsen har fängslats eller fått sparken från sina arbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.